2013-02-22

Muslimsk friskola har aldrig betalt in pensioner

 
"Därför har Skolverket en betydelsefull roll i sitt uppdrag att kontrollera skolorna. När det nu visat sig att Jasminskolan här i stan visar stora brister så skyller skolråd Olle Johansson i dagens NT på den fria etableringsrätten."

"Istället för att skylla ifrån sig borde Olle Johansson fråga sig om han, som uppenbarligen känt till Jasminskolans brister, har tagit sitt ansvar och engagerat sig tillräckligt i frågan."

Källa, bloggat av kristdemokratNorrköpings Tidningar fredag 22 februari 2013:
http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=7604531&entry=8343025


"Tjänstepensionspengar har inte betalats in för de anställda på Jasminskolan i Norrköping under de tre år som skolan har funnits.

- Skolinspektionen har ett oerhört stort ansvar. Ur fackligt perspektiv kan jag säga att om man inte gör en kraftfull markering här så är det fritt fram för vad som helst, säger Miia Austa, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Källa, nyhetsartikel i Norrköpings Tidningar torsdag 21 februari 2013:
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8341753


Ledare i Norrköpings Tidningar onsdag 20 februari 2013:
http://www.nt.se/ledare/default.aspx?articleid=8338300

"Men framför allt handlar det naturligtvis om framtiden för dessa elever, som i just Jasminskolans fall har invandrarbakgrund (framför allt somalisk). Det hela är i betydande utsträckning en integrationsfråga och när ett ärende som detta drar ut på tiden i åratal kan skadorna bli nästan irreparabla.

En förutsättning för Sveriges jämförelsevis generösa politik på friskoleområdet är tydliga krav, god tillsyn och kännbara sanktionsmöjligheter. I det aktuella fallet handlar det dessutom om en religiös (muslimsk) friskola"

"När friskolor inte lever upp till grundläggande krav bör inte Skolinspektionen tveka om stängning. Jasminskolan i Norrköping är ett gott exempel.

Som NT på nyhetsplats uppmärksammat vid ett stort antal tillfällen, senast i går tisdag, dras Jasminskolan i Norrköping med stora problem. Under i stort sett hela tiden skolan har varit i drift (sedan hösten 2010) har olika missförhållanden uppmärksammats.
Och det är inte några småsaker. Bland problemskolor framstår faktiskt Jasminskolan som ett skräckexempel.
"Vi har 90 punkter som vi kan bedöma, och det var inte många som de inte hade kritik på" säger Marie-Louise Hultman på Skolinspektionen efter ett besök i somras.

Inga kommentarer: