2008-04-13

Ögårdsskolans mat och moskébranden


20 mars 2008 skrev bloggen om det märkliga varför den muslimska friskolan Ögårdsskolan köper sin mat från restaurang:


Nedan ska underliga turer om Ögårdsskolans skolmat utvecklas.


Vid moskébranden våren 2003 brann hela Ögårdsskolan ner. Sedan Ögårdsskolan flyttat tillbaka till sina egna lokaler vid moskén har rektorn/VDns son ansvarat för skolmaten. Rektorns son driver restaurang vid Postterminalen i Malmö hamn. Rektorn och hans son äger även en villa tillsammans i Höllviken. Flertalet lärare och annan personal har anmärkt på den som överdrivet fettrik och onyttig. Personal och elever har mått dåligt av maten. Vid matbordet kräktes en elev av skolmatens fettmängd inne i skolmatsalen. På skämt har rektorn då sagt att hans son tillsätter mycket fett till maten för att barnen ska mättas fortare av mindre portioner. Leveranserna av skolmat har varit så små, att vid några tillfällen har vissa elever som äter sist på lunchen blivit utan mat för att den varit slut.


Ögårdsskolan hade egen kock åren 2001-2004. Tidigare ägde rektorn Sir Toby´s restaurang i Malmö där kocken arbetat. Kocken blev mycket uppskattad på Ögårdsskolan. Den godhjärtade kocken lät en utvisningshotad man arbeta i skolköket. Samtidigt lät rektorn den utvisningshotade mannen bo på skolan för att inte bli utvisad. Det var denne utvisningshotade man som vid moskébranden 2003 öppnade dörrar och fönster då branden startade, så att den tog sig.


All mat tillagades vid denna tid från grunden i Ögårdsskolans kök. Men redan då ville rektorn ha in sin sons levererade färdigmat. Moskébranden kom emellan. Efter moskébranden 2003 lokaliserades Ögårdsskolan tillfälligt till lokaler på Thomsons väg på Rosengård. Rektorn visste att där fanns lokaler tillgängliga för just en sådan krissituation. Komvux Rosengård passade på att göra sig av med sin personal och avveckla sin verksamhet på Thomsons väg. Det gick snabbare när man sa att Ögårdsskolan behövde lokalerna. Det verkliga skälet var att vuxenutbildningen var överdimensionerad och redan planerade lägga ner på Thomsons väg för att flytta allt till Komvux Södervärn som redan döpts till Komvux Rosengård på Södervärn. Andra övertaliga flyttades till Rosengårdsskolans vuxenutbildning eller fick avgångsvederlag.


Kocken fortsatte ombesörja maten på Thomsons väg. Men fram på hösten 2003 började rektorns son få större del av matleveranserna.. Detta trots att köket på Thomsons väg var ett riktigt restaurangkök. Kocken ville få igång köket. Rektorn vägrade. Han hänvisade till att det skulle vara för dyrt. Kocken kunde visa att rektorns uttalande var nonsens. Kocken gjorde nämligen våren 2004 en beräkning som visade på uppenbara och stora vinster med att laga maten där, i stället för att beställa den från rektorns sons restaurang. Då avslutades kockens anställning på Ögårdsskolan. I en högljudd konflikt med kockens fackrepresentant nåddes en ekonomisk överenskommelse och han fick sluta. Kocken förvägrades utbetalning av ersättningen från förhandlingen. Det var först på hösten 2004 som kocken fick merparten av betalningen.


Rektorn valde medvetet att underdimensionera köket när Ögårdsskolan vid Islamic Centers moské återuppbyggdes. Orsaken var att hans sons restaurang skulle leverera maten. Även matsalen är underdimensionerad för skolans elever. Det leder till schematekniska komplikationer och överfull matsal.


Vid inflyttningen i den nybyggda matsalen efter moskébranden stod vanliga enkla träbord som hämtats från förvaringsmagasinet en bit från Islamic Center. Dessa bord dög inte enligt Ögårdsskolans biträdande rektor och hennes sambo. De övertalade därför rektorn att köpa in nya matsalsbord till överpriset 1500 kronor per bord, för helt vanliga bord. Upphandlingen sköttes av biträdande rektorn och hennes sambo som tog hand om alla detaljer. De ursprungliga borden kunde ha besparat skolan över 10 000 kronor som kunde ha använts till materialinköp eller verksamhet.


Biträdande rektorns sambo stod även bakom idén att skapa en datorsal. Han ombesörjde upphandling och inköp av samtliga datorer och skärmar till skolans datorsal samt övriga personaldatorer. Samtliga inköp av datorer gjordes via det företag där sonen till biträdande rektorns sambo arbetar. Länge stod datorsalen oanvänd eftersom skolan saknade datalärare. Skolan använder idag Islamic Centers imam som inte har relevanta datorkunskaper och saknar pedagogisk utbildning. En annan anledning till att datorsalen länge stod tom var biträdande rektors bristande schemaläggning som inte tog hänsyn till effektivt och riktat utnyttjande av datorsalen.


Vid inköp av matsalsbord och skolans datorer förekom ingen upphandling via offerter från andra företag för att pressa priserna. Personalen tillfrågades inte heller om det behövde köpas in nya matsalsbord eller datorer till datasalen som stod oanvända i 1,5 år efter inköpen.


Vid flera tillfällen har Ögårdsskolan inte betalat räkningarna till Skånemejerier som levererar mjölk till matsalen. Periodvis har därför leveranserna av mjölk upphört. Barnen har istället fått dricka vatten eller blandsaft som enligt eleverna smakar äckligt och har låg kvalitet. Färgen är obeskrivbar och det går inte att lista ut vad den smakar ens om man försöker. På rektorns rum läggs oöppnade kuvert med räkningar på hög. Det fortsätter tills katastrofen är ett faktum och leveranserna dras in. Tydligast syns detta i Skånemejeriers fläckvisa leveranser. En billig måltidsdryck ersätter ofta den mjölk som rektorn tycker är dyr.


Inga kommentarer: