2008-04-28

Jobb på muslimsk skola ledde till islamkritik



Forskaren Pernilla Ouis har fått stipendium från Herbert Felixinstitutet på 10 000 kronor för sitt orädda agerande när Rädda Barnen censurerade hennes rapport om hedersrelaterat våld, sexuellt utnyttjande av tonårsflickor och barnäktenskap i Libanon, Jemen och Palestina.
Hennes kritik mot islam grundar sig på forskning och liv samt arbete i muslimska kulturer. Hon har arbetat bland muslimska elever på Rosengård i Malmö, vilket ledde till följande slutsatser:


"I dag är jag inte aktiv muslim. Hon lärde sig arabiska och hann även med att vikariera som lärare på högstadiet vid Rosengård, i NO-ämnen och matte.
– Det var tufft, säger hon kort och gott."


"Uppdraget för Rädda Barnen kom 2006-07 och rabaldret när Rädda Barnen censurerade delar av rapporten om det hedersrelaterade våldet, barnäktenskap och sexuellt utnyttjande av tonårsflickor i de tre länderna."


"Rädda barnen som beställt rapporten, accepterade den inte i sin helhet, man krävde att hälften av analysen inte skulle tryckas. Med förklaringen att hon angrep religionen islam."


"Otjänst mot barn – Man gör barnen en otjänst genom att sopa detta under mattan. Om barnrättsorganisationer inte vågar stöta sig med länder med de här problemen, vad är det då som ska gälla. Man måste kunna diskutera de här frågorna för att kunna göra något åt det, säger Pernilla Ouis och berättar om planer på att ge ut en ny bok om de hedersrelaterade övergreppen."


Källa, Skånska Dagbladet lördag 26 april 2008:


Inga kommentarer: