2008-04-23

Islamic Centers fastighetsimperium


Nu ska bloggen titta närmre på Islamic Centers VDs fastighetsköp. Han är VD för Islamic Center med Malmös största moské och rektor för dess muslimska friskola Ögårdsskolan. Frågan blir naturligtvis var regeringens bidrag på tre miljoner kronor tog vägen?


27 mars 2006 tillkännagav dåvarande socialdemokratiske ministern Lena Hallengren, att regeringen skulle ge Islamic Center tre miljoner kronor i bidrag. Hallengren var ansvarig minister för trossamfundsfrågor. Bidragen har inte redovisats i någon del. Islamic Centers VD undviker frågor om pengarna. Var har de tre miljonerna tagit vägen?


November 2005 köpte VDn fastigheten Misteln 6 på Botildenborgsvägen 44 i Malmö. Priset var 2 300 000 kronor. VDn har alltid sagt att han haft ont om pengar. Han förklarar ofta för personalen på Islamic Center och Ögårdsskolan att han aldrig unnar sig något. Till exempel skriver han med lånepennor från IKEA. Han väljer den billigaste lunchen på konferenser. Men plötsligt i denna fattigdom köper han en fastighet för 2 300 000 kronor.


VDn har dock bott i fashionabla Höllviken i lågskattekommunen Vellinge som har Sveriges högsta disponibla inkomster. Hans adress var Vallmovägen 9 i Höllviken. Fastighetsbeteckningen på villan är Vellinge Höllviken 15:140. Den villan borde ha kunnat ge VDn en god inkomst vid försäljning. Han kunde ha finansierat det nya fastighetsköpet i Malmö med försäljning av villan i Höllviken. Men VDn gav bort villan som gåva till sin son. Den son vars företag utför matleveranserna till Ögårdsskolan sedan december 2003. Alltså fanns här ingen inkomst för VDn från villan i Höllviken. VDns döttrar fick ingen del i höllvikenvillan. Sonen fick ensam hela fastigheten vars värde var skyhögt.


Juli 2005 köpte VDn fastigheten Malmö Solnedgången 19 på Klågerupsvägen 422 C för 1 000 000 kronor. Vad finns för verksamhet på den adressen?


De offentliga inkomstuppgifterna i VDns deklaration för dessa år gör frågetecknen större. Och hur har tillskotten på de tre miljoner kronorna från regeringens bidrag använts av Islamic Center? Själv är VDn skriven på Hortensiagatan i Malmö, bara ett stenkast från moskén.


Ett köp gjordes för 450 000 kronor av ett hus på Meteorgatan 48 i Oxie. Det gick till VDns dotter som är styrelserepresentant i Islamic Center. Hjälpte VDn till vid det köpet? Där bodde VDns dotter tillsammans med sin dåvarande man som är kulturarbetare. Ett stort antal projektbidrag har gått till VDns dotter. Alla projekten har handlat om hur det är att leva som muslim i Sverige. Hennes före detta man som är kulturarbetare har en kolumn i tidningen Skånska Dagbladet på oregelbunden basis. Han skriver även litteratur som inte är så känd. Kanske har den godhjärtade familjefadern VDn hjälpt dottern med köpet i Oxie för att kompensera att sonen ensam fick höllvikenvillan?


Inga kommentarer: