2013-01-15

Becirov talar ut om hoten mot Islamic Center

 
"Direktören i Islamic Center, som ­driver den stora moskén i Malmö, ­heter Bejzat Becirov. Moskén är hans skapelse och livsverk.

Becirov är en 69-årig gentle­man i kostym med stickad väst, han är humoristisk och känslosam. Han kom till Sverige från jugos­laviska Makedonien 1962, utbildade sig till ­lärare, gifte sig, fick tre barn. Han brukade ­hålla föredrag om andra världskrigets fasor, nio personer på hans mors ­sida mördades i en massaker.

I samband med ett sådant föredrag i Trelleborg 1971 nämnde Becirov att han ville bygga en moské i Malmö. Strax därpå började de anonyma telefonsamtalen och breven.

De har aldrig upphört. Med åren snarare eskalerade hoten. Becirov har prejats av maskerade män, hotats med pistol (riktig eller attrapp vet han inte), hans barn var rädda för att gå till skolan på grund av alla hotsamtal, han har fått vitt pulver i kuvert (det skulle föreställa mjältbrand), avföring i kuvert.

1983 var moskén färdig. 2003 förstördes den i en brand. Året efter utsattes den nästan återuppbyggda moskén för en ny brand, och sedan ytterligare en. ­Moskén har beskjutits, någon skickade in grisar i den.

– Inget försäkringsbolag vill längre ­försäkra oss, säger Becirov. Jag lever med en ständig klump i magen. Vi har satt upp bevakningskameror, vi har två vakter dygnet runt.

Han bjuder på kaffe med chokladbit. Han säger:

– När j a g är så rädd, hur känner sig då judarna?
Unga män med rötterna i Mellan­östern står för den aktiva antisemitismen i Malmö, säger Becirov.

”Men den finns bland svenskarna också.”

Och vilka är det som förföljer muslimerna?

Han slår ut med händerna. Han vet inte. Inga gärningsmän grips. Polis­anmälningarna leder ingen vart.

– Jag trodde inte helvetet fanns på jorden. Men det finns."


Källa, Aftonbladet tisdag 15 januari 2013:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article16070887.ab

Inga kommentarer: