2011-07-07

Högerbloggar knäckte Sydsvenskans Twingly

Bild ovan på Sydsvenskanhuset hämtad från Wikipedia, där upphovsmannen Väsk anges.


Idag fick bloggen Muslimska Friskolan en intervju med Twinglys VD Martin Källström: http://www.twingly.com/about


Källström berättar att Sydsvenskan sedan en tid tillbaka tvingats avbryta sitt samarbete med Twingly. I de andra storstäderna har de stora tidningarna alla Twingly. Det gäller Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Svenska Dagbladet och Expressen samt SVT Rapport. Även Aftonbladet och Metro ger bloggare möjlighet att länka.

Skånska Dagbladet har som andratidning i Malmö kvar sin twinglyfunktion och även Kvällsposten, så varför skiljer sig då Sydsvenskan?

Twinglys Martin Källström har varit i kontakt med Sydsvenskans biträdande utvecklingschef för digitala medier. Han heter Mattias Pehrsson. Han uppgav för Twingly att Sydsvenskan tvingades lägga ner för stor kraft på att sortera bort twinglyinlägg från bloggar på högerkanten. Sydsvenskan hade möjligheten att stänga av bloggarna helt en efter en. Men det blev för många. Tidningen ansåg därför att det blev meningslöst att ha kvar funktionen. Och Sydsvenskan vill inte vara en tidning som censurerar möjligheten för bloggare att uttrycka sig fritt. Sydsvenskan klarade helt enkelt inte trycket. Som enda nyhetstidning i större stad saknar nu Sydsvenskan twinglyfunktion.

Källström säger till bloggen Muslimska Friskolan att bloggar på högerkanten har en mycket stark position just i Sydsverige. Det finns ingen annanstans i Sverige där de är så starka och dominerande. Det gör att tidningar med Twingly i andra städer norr om Sydsverige får bloggare med andra och varierande ideologier som länkar till artiklarna.

Källström berättar vidare att den danska tidningen Politiken tagit bort sin twinglyfunktion. Där är orsaken en annan. Danska bloggare vill se sig som del av en undergroundrörelse. Därför är intresset svagare för att twingla där. Likaså vill tidningsredaktionerna i Danmark vara självständigare gentemot bloggar.

I Sverige är det annorlunda förklarar Källström. Där gillar bloggare och tidningar att få bekräftelse av varandra. Journalister känner sig stolta om många twinglar deras artiklar. Bloggare får beröm om en tidning skriver om eller länkar till vad en blogg funnit.

I Tyskland har Twingly stött på annat problem. Där gäller missbruket kommersiella intressen som förstört Twingly. Det finns tyskar som går in för att länka till artiklar för att sälja sina produkter på bloggarna.

Martin Källström vill gärna ha feedback på saker som skrivs om hur Twingly fungerar. Källström uppmanar därför bloggen Muslimska Friskolan att mejla honom för att han ska kunna twittra om det.

Det Källström berättar om Sydsveriges starka bloggar på högerkanten är en intressant avspegling av två saker. Det liknar den politiska kartan. Sydsveriges starka högerbloggar följer även det danska medieklimatet som Sydsveriges tittare får in via TV:n, men som övriga Sverige inte kan se. Nu är det alltså bekräftat av Twingly också och har redan fått konsekvenser för Sydsveriges största tidning.


Inga kommentarer: