2011-07-06

Rosengårds nye områdeschef uppmanade lärare smuggla sprit2010 anställde Rosengårds stadsdelsförvaltning Jytte Lindborg som barn-och ungdomschef. Valet kan tyckas märkligt. Fanns det verkligen ingen bättre kandidat? Hon var nämligen 2006 den första rektor i Sverige som någonsin fått sin skola nerlagd på grund av ordningsproblem. Hermodsdals högstadieskola stängdes när Jytte Lindborg var rektor. Är det en merit som bör belönas med befordran till barn- och ungdomschef?I juni 2011 berättar tidningen Vårt Malmö att Jytte Lindborg skaffat sig tre nya områdeschefer för Rosengårds skolor som enkelt beskrivet ska göra hennes jobb. 2010 och 2011 sjönk nämligen behörigheten bland Rosengårds elever. Jytte visste inte vad hon skulle göra, så världens största revisionbyrå anlitades för skattebetalarnas pengar. Och Jytte anställde därefter tre nya områdeschefer som ska tjänstgöra mellan henne själv och Rosengårds rektorer:

"Rollen som biträdande rektor försvinner. Istället blir det enbart rektorer och förskolechefer. De kommer att vara närmare skolan, och svara inför tre nya områdeschefer som ska stötta och följa upp resultat.""Skolorna i Rosengård i Malmö får besk kritik av Skolinspektionen. "Eleverna får inte den utbildning de har rätt till", sammanfattar inspektionen."

"Kunskapsnivån varierar kraftigt. På Värner Rydénskolan nådde 41 procent av eleverna målen i alla ämnen i årskurs 9 förra året. På Rosengårdsskolan var det bara 13 procent. Totalt nådde mindre än en tredjedel av eleverna målen i ämnena i årskurs 9."Vilket lag av tre nya områdeschefer har Jytte Lindborg nu valt att omge sig med? Naturligtvis blir det en fullträff till. En av Rosengårds tre nya pedagogiska områdeschefer har tidigare hjälpt lärare smuggla sprit. Det är väl en perfekt merit i malmöstadsdelen Rosengård med flest muslimer som i sin tro avstår från alkohol:Det är höst 1997. Ett av lärarfackförbunden ska fortbilda lärare och lärarkandidater. Fackförbundet låter medlemsorganisationen betala en kryssningstur till Polen. Facket betalar hytt och lyxmiddag samt kryssningen. De medföljande lärarna betalar ingenting då facket står för hela notan.

Lärarfacket har redan lokaler på dyrt läge i centrala Malmö. Där finns konferensrum också. Fortbildningen startar i de lokalerna. Därefter fortsätter fortbildningen över helgen på kryssningsfartyget till Polen. Det ges ingen förklaring till varför fortbildningen i fackliga frågor måste ske på färja i annat land.

De fackliga utbildarna förklarar stolt att de får en kraftig OB-ersättning för att de ställer upp och åker iväg på kryssningen över helgen. Dessutom får de också gratis hytt, resa samt lyxmiddag, förutom lönen och OB-ersättningen.

Lärarkandidaterna som följer med går på lärarhögskolan i Malmö. Lärarna som följer med kommer från Rosengårds skolor, Vångaskolan i Vellinge, Sofielundsskolan i Malmö med flera. Det är blandat mellan de som är fackligt aktiva och de som tänker bli det och dessa ska fortbildas av redan fackligt anställda.

Efter lyxmiddagen på färjan till Polen flödar spriten i fartygets bar. Några fackligt aktiva finner varandra och hamnar i säng efter att ha hånglat öppet på dansgolvet. Det blir sent och många är trötta morgonen därpå.

Dagen efter är det shoppingtur i polska Świnoujście. En skara från fackkursen tar sig runt affärerna ledd av en fackrepresentant som säger sig känna till vilka affärer som är bra att handla i.

Alla är trötta då de kommer tillbaka. Då startar den fackliga fortbildningen i ett av färjans konferensrum. De bakfulla intar sina platser längs det långa bordet. Ingen förstår egentligen vad som skiljer detta konferensrum från det i fackets lokaler i Malmö. Så fort någon frågar vad kalaset kostar ges åter svaret att facket betalar allt.

Då dyker en fortbildare upp och berättar hur facket mediatränas för att undvika att svara direkt på avslöjande journalisters frågor. Tekniken lärs ut. Det berättas även att facket skickar sina anställda på sådana fortbildningskurser i Stockholm.

Efter ännu en betald gratismåltid på färjan och några OB-ersatta fortbildare till styrs deltagarna till färjans spritshop. Stora 2-liters flaskor Zytnia polsk vodka, rödviner, dyra likörer, whiskey med mera inhandlas till stor förtjusning av deltagarna och utbildarna i fackkursen.

Färjan ska därefter angöra Malmö hamn sent på kvällen. Den ene facklige fortbildaren träder då fram. Fackutbildaren uppmanar lärarna att ljuga om var de varit. De ska inte säga att de varit i Świnoujście. För då får de inte ta med sig all spriten skattefritt eller ens föra in den, förklarar fackutbildaren. Passagerarna måste ha varit i land minst 24 timmar fortsätter förklaringen.


Fackutbildaren ber lärarna uppge att de alla varit i Gdansk som ligger ganska många mil från Świnoujście. Det är tydligt hur fackutbildaren i förväg studerat införselreglerna och hur fackutbildaren med uppsåt själv planerat bryta mot lagen och uppmana samt instruera deltagarna i fackkursen att bryta mot lagen. Dessutom under betald tjänst som fackföreträdare. Fackutbildaren instruerar även deltagarna att undanskaffa bevisen i form av biljetter som kan avslöja tiderna för in- och utresa i Polen.


Passpolisen och tullarna i Malmö kontrollerar hela sällskapet i fackkursen som bär på många klirrande påsar. Fackutbildaren har själv handlat sina spritflaskor och går mitt i skaran. En efter en får lärarna frågan av tullen var de varit i Polen och samtliga med spritpåsar svarar Gdansk. Tullarna vill se biljetter, men några sådana finns inte eftersom de destruerats av deltagarna.

Efter spritresan får lärarna som fortbildats vars ett diplom. Varje fackutbildare har undervisat i fackliga frågor endast vars en dryg timme, men erhållit lön och OB-ersättning för en weekend.


Inga kommentarer: