2011-07-04

Islamic Center avskedar sin imamIslamic Center har sparkat sin egen imam Mukhiddine Shirinov. Malmös stora moské måste spara pengar och har därför inte råd att ha kvar honom längre. Det berättar Västra Skrävlinge församling för bloggen Muslimska Friskolan. Vem har tagit alla pengar som Islamic Center får in? Sista tiden har Shirinov varit anställd 20 % i moskén. 80 % har han varit anställd av Svenska kyrkan i Västra Skrävlinge församling vid Rosengård.

Nu sparkar även Svenska kyrkan sin anställde imam Mukhiddine Shirinov. Västra Skrävlinge församling berättar för bloggen Muslimska Friskolan att de inte vill ha kvar en imam som inte tjänstgör i någon moské. Shirinov i sin tur förklarar för kyrkan att han inte kan försörja sig och sin familj på endast 80 %. Familjen bor ända bort i Sundsvall.

Genast skaffar Västra Skrävlinge församling sig en ny imam. Kyrkan kallar honom för Allan. Men han heter inte Allan, som kyrkan försvenskat vill kalla honom. Han heter Alen och dök upp i Sveriges Radios P1 Människor & Tro fredag 1 juli 2011 utan någon förklaring:Västra Skrävlinge församling berättar vidare för bloggen Muslimska Friskolan, att Alen ska anställas av kyrkan. Men Sveriges Radio låtsas som om Alen Delic samverkar med kyrkan. Delic är imam vid den bidragsslukande i Malmö. Kyrkan förklarar att den måste ha en ny imam.

Därmed är Västra Skrävlinge den enda församlingen i hela Sverige som har en imam anställd. Så är tanken att det ska förbli för överskådlig framtid. Juridiskt säger Lunds stiftsjurist att så länge imamen inte är fast anställd och inte leder gudstjänsterna är det fritt fram. Det råder ingen tvekan om att Västra Skrävlinge församling i Rosengård tänker permanenta anställningen av en imam år efter år i avlösande projektanställningar.


Bosniakiska Islamiska Föreningen
Ystadvägen 42,

214 45 Malmö

040-19 31 91


Västra Skrävlinge församling
Västra Skrävlinge kyrkoväg 16

21237 MALMÖ
E-post:skravlinge.malmo@svenskakyrkan.se
Telefon: 040-27 92 20


Inga kommentarer: