2011-07-25

Man förhördes i Polen för terrordåd i Oslo"En man har gripits i Polen misstänkt för att ha haft koppling till bombdådet i Oslo i fredags. Gripandet ska ha gjorts vid en razzia i Wroclaw i söndags."

"Enligt polska medier driver den man som nu gripits i Polen ett företag som handlar med kemikalier via internet.

I Breiviks "manifest" omskrivs Polen som ett möjligt land att handla komponenter för att tillverka bomber i, dit man kan åka själv och hämta produkter, snarare än att handla över nätet. Han skriver att det är lätt att köpa delar som är olagliga i det egna landet i länder som Polen, för att sedan smuggla hem.

"Många av dessa öststatsfabriker kommer att sälja de flesta kemikalier till dig så länge som du framstår som en trovärdig kund (icke-muslim, icke-extremist)", står i en passage.

Norska myndigheter har inte velat kommentera uppgifterna om att någon gripits i Polen, men polska medier rapporterar att det var norsk polis som vände sig till rättsväsendet där, med utgångspunkt från uppgifter som förekommer i Breiviks "manifest".""Efter att uppgifter spreds om att en man greps i Polen, misstänkt för att ha haft koppling till bombdådet i Oslo i fredags, sa polisen i Polen till Reuters att det inte stämde.

Däremot har en man förhörts och lager har sökts igenom.

Enligt polska medier driver mannen ett företag som handlar med kemikalier via internet."Läs mer:

Inga kommentarer: