2010-01-26

Gratisdatorer minskar kriminalitet på Rosengård


"Den rödgröna majoriteten i Malmö satsar 137 miljoner extra det här året. Pengarna ska bland annat gå till fler praktikplatser och så ska alla elever få möjlighet att låna hem en dator."

"Den rödgröna majoriteten satsar också 30 miljoner på att öka IT-användningen i skolan och därigenom tror man att betygen kommer att bli högre.

Skolpersonalen ska IT-utbildas och dessutom ska alla elever få tillgång till dator hemma - detta genom att låna en på skolan."


Källa, SVT Sydnytt måndag 25 januari 2010:"- Undersökningar visar att IT främjar elevers studiemotivation och lärande, men att IT-användningen i skolan är för låg. Vi har all anledning att tro att den här satsningen höjer elevernas måluppfyllelse, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande (S)."


Källa, TV4 Malmö tisdag 26 januari 2010:Bloggen Muslimska Friskolan välkomnar förslaget av tre anledningar:

1. Många muslimska skolbarn i fattiga stadsdelar som Rosengård, Kroksbäck, Holma och Sofielund saknar egen dator. Kanske har familjen fem, sex eller sju barn. Det finns en dator i familjen som äldsta brodern i artonårsåldern använder. Yngre syskon har inget att göra hemma på kvällen. Då drar de runt med kompisar sysslolösa ute på stan. Ibland slutar det med rån eller skadegörelse. Med egen dator finns det anledning att stanna hemma. Där sker inga rån eller skadegörelse. En bärbar dator tar inte större plats än läxböckerna.


2. De muslimska skolbarnen lär sig via Internet läsa och skriva bättre svenska jämfört med slangen på rosengårdska som talas i gängen.


3. Muslimska tonåringar får ofta inte ha någon flickvän eller pojkvän innan de gifter sig. Därför kan tio tonårskillar driva runt i gäng och frustrerade begår vissa brott i stället för att umgås med en flickvän. Med egen dator kan de åtminstone chatta med motsatta könet utan att föräldrarna ser det.Läs mer om nyheten i Sydsvenskans papperstidning sidan C4 tisdag 26 januari 2010. Där är nästan en helsida med intervjuer:


Anja Sonesson (m) :

"Förtroendekapitalet när det gäller vänsterkartellens skolsatsningar är minst sagt lågt." Någon gång borde även Ilmar Reepalu lära sig av sina misstag."


Ewa Bertz (fp) :

" - Pengarna är en direkt konsekvens av regeringens politik och Ilmar borde ringa regeringskansliet och tacka för att man nu kan göra insatser för att minska exempelvis ungdomsarbetslösheten."

"Jag tycker inte att det är rimligt att exempelvis grundskolorna måste spara samtidigt som 20 miljoner förs över till flummiga projekt, säger hon i ett pressmeddelande."


Pressmeddelande tisdag 26 januari 2010 från Pauli gymnasium, där många elever från Rosengård går:

Inga kommentarer: