2012-02-12

Islamic Center ska göra filmer för gymnasieskolor"Och i måndags presenterade sig den nybilade Föreningen Agora Malmö med syfte att skapa en tvärreligiös mötesplats just för trosfrågor, kultur och etnicitet.

Där stod Frank Kelber, styrelseledamot i Judiska församlingen i Malmö sida vid sida med Bejzat Becirov, vd för Islamic center och Ann Aldén, kyrkoherde i Västra Skrävlinge.

Målet för Agora Malmö är att bidra till att hatbrott, diskriminering och främlingsfientlighet minskar bland stadens unga. Att få stödet och kraften att stå upp mot den politiserade religionen som är förödande destruktiv i sin inskränkthet och som bara bidrar till ännu fler mentala murar i staden. För ingen Malmöbo ska så klart tvingas ta ansvar för ett annat lands förda politik.

Kort sagt handlar det om insikten om att de här tre religionerna tillsammans har möjligheten att mobilisera sig för något gott och konstruktivt. Men inte enbart rikta sig till religiöst troende ungdomar. För medkänsla och empati flödar fritt hos alla som mår bra utan att behöva vara religiöst inkapslat.

I sommar startar Agora Malmö en ny webb-tv-kanal med ekonomiskt stöd från EU, Malmö stad och en mängd stiftelser. Främst är Agora riktad till skolungdomar och ska fungera som en mental murbräcka och mötesplats för reportage, diskussion och debatt.

Ansvarig är tv-profilen Lena Friblick. Bland annat ska man nå ut till flera gymnasieskolor i Malmö. Filmer ska produceras i syfte är att ge elever och lärare diskussionsbaser. Och där rörliga bilder har större genomslag än skriven text. Den första ska handla om rädslan hos en Malmögrabb för att våga visa att han är jude."Inga kommentarer: