2012-02-22

Media har tagit bloggen Muslimska Friskolans nyhet om Dan Parks överklagandeIgår kväll tisdag 21 februari 2012 tipsade bloggen Muslimska Friskolan olika media om att Malmös berömde gatukonstnär Dan Park överklagat domen. Nyheten med dokument avslöjades och publicerades först på bloggen Muslimska Friskolan igår eftermiddags:Konstnären Dan Park hänvisar till bloggposten som visar dokumenten: http://lidlday.blogspot.com/2012/02/kom-och-titta-pa-seveds-solsida.html


Idag onsdag 22 februari 2012 fylls media av nyheten, men ingen hänvisar till bloggen Muslimska Friskolan som originalkälla. Lundagård tipsades först och har idag gjort utförliga intervjuer:


"Nu överklagar Dan Park domen. Enligt försvararen Lars G. Svensson nekar han till att hans affischer skulle utgöra förtal eller hets mot folkgrupp. För att dömas för förtal och hets mot folkgrupp måste man ha uttryckt missaktning. Det tycker inte Dan Park att han gjorde.

– Det har varit hans grundinställning hela tiden. Affischerna är en väldigt grovkornig form av uttryck, och frågan är om de verkligen ska uppfattas som ett uttryck för missaktning eller ett uttryck för något annat. Svårigheten är vad som har rört sig i Dan Parks huvud, men också vad man bör begripa som betraktare, säger försvarsadvokaten Lars G. Svensson.

Vad är det man borde begripa?

– Till exempel tycker jag att det är tydligt att det inte är Elinor Lavesson som står bakom affischerna, även om hennes telefonnummer står med."

" – Det är inte helt enkla grejer. Det är en fråga om hur vid yttrandefriheten är i förhållande till skyddet mot förtal och hets mot folkgrupp. Det är också en fråga om hur man ska uppfatta det man ser. Vittnen och målsägande har uppenbarligen uppfattat detta på sitt sätt, men jag tycker att det finns utrymme för andra tolkningar. Frågan är också vilken konstnärlig höjd verket har.

Även åklagaren, Mathias Larsson, överklagar domen. Han yrkar att de 120 dagsböter som Dan Park dömts till ska utökas.

– Nu när Dan Park själv har överklagat, vill jag ge hovrätten utrymme att höja antalet dagsböter, säger han.

– Man kan väga in att det varit planerat. Han har jobbat en del med det här och gett sig in till Lund med avsikt att nå många personer. Sådana saker påverkar."

Källa, Lundagård onsdag 22 februari 2012:SR P4 Malmöhus Onsdag, 22 februari 2012, kl 15:30:
Lyssna på: Lokala nyheter Lokala nyheter (5min) sänt: Onsdag 22 februari 2012 kl 15:30

Inga kommentarer: