2010-11-25

Vem ljuger om Kastanjeskolans muslimska friskoleelever?


En orolig förälder har hört av sig angående friskolan Kastanjeskolan i Malmö. Bloggen Muslimska Friskolan skrev 26 mars 2009 följande uppgifter om skolan baserat på vad personalen själv berättat om muslimska elever:


Den oroliga föräldern menar 2010 att uppgifterna från 2009 är helt felaktiga. Bloggen kan inte avgöra om personalen (hade jacka med skolans emblem) eller föräldern har rätt, utan publicerar nedan båda parternas versioner, som starkt går isär. Så mycket skiljer versionerna sig, att någon av parterna måste ljuga om Kastanjeskolan:

I
Bildgalleri från Kastanjeskolan i Malmö:
I
I
Först personalens version från 2009:


"Bloggen Muslimska Friskolan fick ett samtal med skolsköterskan tillika kuratorn för friskolan Kastanjeskolan i Malmö. Hon berättar att inriktning på språk i praktiken innebär arabiska och somaliska. Hon säger att skolan har som affärsidé att ta emot barn med ADHD och Aspergers syndrom för att få mer betalt per elev. Vinsten tror hon hamnar i ägarnas fickor.

Lärarna och personalen får nämligen lika låg lön som på andra skolor trots ett mycket svårare och mer krävande elevunderlag. Hon berättar att den största andelen barn på skolan som har ADHD och Aspergers syndrom består av arabiska och somaliska barn. Det är en mycket tung arbetsuppgift och hon undrar hur länge personalen orkar och skolan kan vara kvar.

I stället för att vara en språkskola som det är tänkt har skolan blivit en plats där arabiska, somaliska och en del andra barn med ADHD och Aspergers placeras. Skolan erbjuder också utbildning för döva muslimer som får lära sig teckenspråk på arabiska. Hon säger att Kastanjeskolan är en vanlig friskola som ska ta emot alla, men att skolan utvecklats till att i praktiken bli en friskola för araber och somalier med ADHD och Aspergers.

Som betyg åt sin egen arbetsplats avslutar hon med att säga att hon själv aldrig skulle sätta sina barn i en friskola."


Källa, bloggposten från 2009:Nedan publiceras förälderns mejl från 23 november 2010:


Från: Alexandra Bäckström alexisb@spray.se
2010-11-23


"Hej!

Ramlade nyss över ditt blogginlägg i mars 2009 tror jag det var om Kastanjeskolan i Malmö. Du hade fått uppgifter om att skolan skulle vara inriktad på muslimska barn med ADHD /Aspergers typ.

Lite sent att lämna en kommentar så här efter 1,5 år kanske.... men jag måste!

Det du skriver är alldeles galet! (Säger inte att du är galen, bara att dom uppgifter du har inte stämmer!)

Jag har 3 barn på skolan och det äldsta har gått där nu i snart 7 år. Antalet barn med ADHD är inte särskilt många och det vet jag då jag själv har ett barn med just ADHD och när hon fick sin diagnos för 2 år sedan var hon den första skolan haft med den diagnosen! Dom barn som jag vet har är ADHD på skolan nu är samtliga med svensk bakgrund!

Sen har skolan ingen egen kurator och ingen kombinerad kurator/skolsköterska och det hade dom inte för 1,5 år sedan heller!

Det är samma skolsköterska som finns där nu som har funnits de senaste åren och både hon och skolan är kvar!!

Skolan ägs av Föreningen Kastanjeskolan och styrelsen där är inte fast.

Styrelsemedlemmar kommer och går allt eftersom livet förändras och nya barn kommer och andra slutar.

(Tror faktiskt aldrig att det varit någon muslim med i styrelsen ens om det nu är någon tröst för dig, ingen somalier heller vad jag vet så varför skulle vi helsvenska eller dom som bott länge och integrerats i samhället skapa och bibehålla en skola med arabisk och somalisk inriktining??)

Alla i styrelsen är föräldrar till barn på skolan och dom sitter med i styrelsen för att kunna påverka och göra skolan så bra som möjligt för sina och de andra barnen!!

Personalen tjänar ganska bra, har själv suttit en kort period som suppleant och såg då vid något tillfälle de olika lönerna och det var inget att klaga på!

Det finns inga döva muslimer på skolan, inga andra döva barn heller för den delen och det har aldrig funnits heller, det kommer kanske, men vilken nationalitet dom kommer att ha vet inte jag...

Det är ungefär 18-20 elever i varje klass och flera utav klasserna har även under vissa lektioner en extra lärare! Det är gott om vuxna på skolan och alla vet vem alla är oavsett om man har den eleven/läraren så vet dom flesta vad alla heter!

Mina barn är helsvenska och det finns det många fler som är på skolan. Av 20 elever är kanske 1-2 muslimer i mina barns 3 olika klasser!

Inriktningen språk innebär definitivt inte arabiska och somaliska!! Skrattretande!

Det du fått beskrivet för dig låter fruktansvärt och hade det varit sant hade jag varit den första att ta bort mina barn från skolan!

Du är säkert välkommen till skolan för att se hur den fungerar och jag lovar dig att den inte alls är som det du skrivit att någon ringt och sagt till dig!

Skolan har ett väldigt gott rykte och många vill undvika Sofielundskolan, Johannesskolan och Möllevångsskolan (som är kommunala skolor, med dåligt rykte, mycket bråk, stora klasser och stökiga elever) och sätter då upp sina barn i kö till Kastanjeskolan. (Något man numera måste göra redan när barnen är mycket små för att ha en chans att få plats, för att skolan blivit så populär!)

Det finns nog TYVÄRR sådana skolor som du beskriver, men Kastanjeskolan är som tur är inte en av dom!

Mvh
Alexandra"


Källa, mejl från föräldern november 2010


Inga kommentarer: