2012-01-26

Gatukonstnären Dan Park dömd för slavaffisch med praxis från EuropadomstolenDen fällande domen mot Dan Park med skadestånd och böter blir verkningslös. Park saknar ekonomiska tillgångar, så det kostar honom inte en krona. Dessutom slipper han fängelse. Han fortsätter med sina gatukonstverk. Därmed vinner Dan Park. Media frossar ändå idag i den fällande domen ovetandes om att Dan Park inte drabbas ett dyft. Anledningen är att media jublar åt varje steg mot nedtystning av invandringskritik. Med villkorlig dom hamnar Dan Park i fängelse om han döms igen inom ett år. Sydsvenskan står ut mot övriga media idag, då tidningen publicerar en närmast kultförklarande artikel av Dan Park:


"Tre svartsminkade personer, med rep kring halsen, såldes som slavar vid en låtsasauktion på en studentfest i Lund. Efteråt följde konstnären och provokatören Dan Park i Malmö upp affischer med texten "Vår negerslav är bortsprungen". Affischerna ledde till åtal. I dag dömdes Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter."

"I dag dömde Lunds tingsrätt Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp. Park döms till villkorlig dom och totalt 6 000 kronor i dagsböter. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd vardera till Jallow Momodou och Elinor Lavsesson.I domen skriver tingsrätten att affischen missaktat och kränkt både Momodou och Lavesson. Till sitt försvar har Dan Park sagt att han med affischen avsåg att kommentera "slavauktionen", som i hans ögon fick oproportionerliga konsekvenser.Tingsrätten anser också att Dan Park kränker mörkhyades rättigheter på ett sätt som inte kan motiveras av yttrandefriheten."

Källa, Kvällsposten torsdag 26 januari 2012:"I samband med att förhandsundersökningen inleddes har Park uttalat att en eventuell dom inte skulle hindra honom från att sätta upp affischerna igen.


Senare har bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt och människorättsaktivisten Jesse Jackson kommenterat ärendet, och en gemensam likabehandlingsplan lanserats på Lunds nationer."

Källa, studenttidningen Lundagård torsdag 26 januari 2012: http://lundagard.se/2012/01/26/dan-park-far-villkorlig-dom/


"Men frågan är om Dan Parks agerande skyddas av rätten till yttrandefrihet. Tingsrätten tar hjälp av praxis från Europadomstolen och påpekar att en person som utnyttjar yttrandefriheten både har ansvar och skyldigheter.

Det finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därmed utgör ett angrepp på deras rättigheter och inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.

Domstolen drar slutsatsen att affischen är omotiverat kränkande och angriper mörkhyades rättigheter, vilket innebär att gatukonstnärens agerande inte skyddas av yttrandefriheten.

Straffvärdet för Dan Parks brott är två månaders fängelse. Med tanke på att det inte finns någon särskild anledning att tro att han kommer att begå nya brott stannar straffet på villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor.""Idag föll domen mot gatukonstnären Dan Park vid Lunds tingsrätt. Patrik Svensson ser sin instinkt att försvara alla konstnärliga uttryck tvingas tillbaka.


Vem är Dan Park?

Jag vet det här: Han är gatukonstnär i Malmö. Han kommer ursprungligen från Umeå. Han har en blogg där han lägger ut bilder på alla sina kvitton och han tycks uteslutande leva på folköl.

Han är väldigt produktiv. Hans affischer tycks finnas på varenda elskåp i Malmö. Det kommer hela tiden nya."

"Han är också populär, just för att han är gränslös och provokativ. I filmen ”Provokatören”, som följer Dan Park i hans upptåg genom Malmö, ligger värderingen redan i titeln. När Bokbål Förlag 2009 gav ut boken ”Sieg” närmast översköljdes Dan Park av bekräftande uppskattning. Boken, som bland annat kan köpas på Malmö konsthall, var en samling med Parks affischer och var formgiven av Konstfackeleven Magdalena Nordin, samt försedd med ett berömmande förord av förläggaren Lili von Wallenstein."

"En tredje affisch föreställer tre stycken Usama bin Ladin som tittar upp ur varsin barnvagn. ”Ge oss vällinge”, säger de. Rubriken: ”Ensamkommande flyktingbarn”.

På en av sina många bloggsidor publicerar Dan Park de danska Muhammed-karikatyrerna, samt en samling egna ”remixer” av dem. En föreställer Nalle Puhs kompis ”Nazze” som står och stampar en man med skägg och turban i huvudet och ropar ”Die you fucking pedhofile” (sic!)."Läs mer om dagens dom 26/1 2012:Inga kommentarer: