2011-06-17

Rädsla för böneutrop stoppade bygglov för moské med skola
"Minaretskräck försenar bygge

■ Rädslan för böneutrop stoppade bygglov för ett islamiskt center, trots att inga minareter finns med i planerna."

"Stadsbyggnadskontoret såg inga hinder för bygglov till det islamska trossamfundets stora familjecenter i två och fyra våningar på Danska vägen. Men politikerna i stadsbyggnadsnämnden sa tills vidare nej, av rädsla för böneutrop."

"Men köpet gick igenom och i går skulle stadsbyggnadsnämnden ha beslutat om bygglov för den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden i upp till fyra plan med bland annat bönerum för män, bönerum för kvinnor, idrottshall, simhall, bröllopsrum och skola.

"Men oron för böneutrop vann majoritet. Till folkpartisten Håkan Linnés yrkande om återremiss anslöt sig två Socialdemokrater, två Moderater, och nämndens enda sverigedemokrat."

"Det kommer inte att bli några böneutrop utanför byggnaden, säger Khalil Assi, ordförande i det islamiska trossamfundet Skandinavien."

Källa, islamiseringstidningen Sydsvenskan sidorna A1 och C2 fredag 17 juni 2011: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1497677/Radsla-for-boneutrop-stoppade-bygglov.html


"HÅKANSTORP. Det blev inget bygglov för den islamska församlingslokalen vid Östra kyrkogården.

Sex av politikerna i stadsbyggnadsnämnden vill först veta om församlingen planerar att göra böneutrop från byggnaden.

I voteringen om ärendet skulle skickas tillbaka för utredning så sprack samarbetet i den socialdemokratiska gruppen.

Två av dem valde att rösta på återremiss med de borgerliga och Sverigedemokraterna medan nämndens ordförande Carina Svensson tillsammans med V och MP ville avgöra ärendet vid sammanträdet.

Enligt nämndens andre vice ordförande Stefan Lindhe (M) var det Folkpartiets Håkan Linné som först väckte frågan om eventuella böneutrop från församlingslokalen.

– Det är ju en väldigt känslig miljö i närheten, en kyrkogård, med ett stort antal förrättningar, motiverar Stefan Lindhe.

Carina Svensson och nämndens förste vice ordförande, vänsterpartisten Magnus Welroos, ville tillsammans miljöpartiet ge Islamiska trossamfundet i Skandinavien bygglov.

- Det står ingenting i bygglovsansökan om att det skall vara en moské utan det står att det skall vara en församlingsbyggnad, säger Carina Svensson."

Källa, Skånska Dagbladet torsdag 16 juni 2011: http://www.nsk.se/article/20110616/MALMO/706169769

Illustration och ritning av den islamistiska moskén som ska innehålla en muslimsk skola:
Tidningarna Ny Teknik samt Byggvärlden gör en intervju med folkpartisten måndag 20 juni 2011:
Inga kommentarer: