2010-02-20

Sharaf hjältar i Malmö värre än i GöteborgBild på Sharaf hjältar där de hyllas i tidningen Svensk Polis:Sharaf hjältar i Malmö är man nu rädd att deras verksamhet ska granskas. För i Göteborg skakas just nu Sharaf hjältar av bidragsskandaler. Projektet drivs i Fryshusets regi med pengar från EU samt kommun och landsting.

Ofta när ESF-rådet är inblandat slutar projektpengarna i bedrägerier. Det har gällt Islamic Centers moské i Malmö där ESF-pengarna försvann utan att kunna redovisas. Det har även gällt förberedande polisutbildning i Skåne, där ESF-pengarna användes för att fuska in invandrare på Polishögskolan. En ansvarig i svenska ESF-rådet, idag bosatt på Österlen har dömts för urkundsförfalskning. Han godkände projekt i chefens förfalskade namn, samtidigt som han tog betalt av projektsökande som han hjälpte få bidrag. De bidrag han sedan själv godkände i sin chefs namn. Den dömde österlenbon berättar för bloggen Muslimska Friskolan att kontrollen i ESF-rådet är bristfällig. Alla de som genom honom erhållit bidragspengar genom urkundsförfalskning fick behålla EU-pengarna och fortsätta driva projekten.

I Malmö är verksamheten i Sharaf hjältar ännu värre än den i Göteborg. När ska skånsk media avslöja Sharaf hjältar i Malmö? Göteborgs Sharaf hjältar riskerar läggas ner efter tvivelaktigheter:"- Det råder missförstånd och kommunikationsproblem och det håller vi på att reda ut nu med berörda parter, säger Nigar Ibrahim.

Fryshusets förklaring är att man använt pengar man redan fått för basverksamheten till EU-projektet, att inga nya pengar använts.
Men så får man inte göra enligt ESF:s regler.

Kan tvingas betala tillbaka

- Vi är väldigt tydliga med att våra insatser är projekt och att vi inte finansierar basverksamheter, säger samordnaren Louise Stiernström vid ESF-kontoret i Göteborg.
Nu kan Fryshuset tvingas betala tillbaka pengarna.Vad handlar arbetslöshetsprojektet om, konkret?

- Syftet är att få in ungdomarna i Sharaf hjältar, företrädesvis med utländsk bakgrund, på den svenska arbetsmarknaden och därmed integrera dem i det svenska samhället, svarar Nigar Ibrahim."

"Kommunen har nu "fryst" pengar för 2010. Vad händer om ni inte får dem?

- Då får vi lägga ner verksamheten, säger Nigar Ibrahim."


Källa, Göteborgstidningen lördag 20 februari 2010:Läs mer i Göteborgsposten och TT de senaste dagarna:Inga kommentarer: