2010-02-21

Avslöjande om Islamic Center värt guldspadeTre journalister från Sydsvenskan nominerade sig själva till 2006 års guldspade. Den delas ut av Föreningen Grävande Journalister. Avslöjandet om Islamic Center var ett av skälen. Men Sydsvenskan fegade ur och ville inte publicera artiklarna mitt under Muhammedkrisen. Därför snodde Aftonbladet Sydsvenskans löp om hur al-Haramain försökte köpa Islamic Center i Malmö:Publicerad: 2006-02-06

Terrorshejk vill ta över svensk moské"

Källa:


Resumé berättar om hur Sydsvenskan vek sig inför Muhammedkrisen:
I
"Reportrarna Olle Lönnaeus, Niklas Orrenius och Erik Magnusson har arbetat med serien om politisk islam under en längre tid. På grund av uppmärksamheten kring Muhammed-teckningarna beslöt redaktionen att inte publicera första avsnittet i söndagens tidning - utan skjuta upp publiceringen till ett senare tillfälle."
I
Källa, Resumé 6 februari 2006:Tack vare bloggen Muslimska Friskolan tvangs Sydsvenskan lägga ut artikeln om Islamic Center, efter att bloggen Muslimska Friskolan tipsat Aftonbladet om att Sydsvenskan så länge Muhammedkrisen pågick inte ville lägga ut artikelserien om islamismen i Malmö och Islamic Center. En på Sydsvenskans redaktion bad bloggen Muslimska Friskolan natten mellan 4:e och 5:e februari 2006 att inte berätta att artikelserien skulle vänta tills efter Muhammedkrisen. Bloggen höll inte med och tipsade Aftonbladet tidigt söndag morgon 5 februari 2006. Först efter Aftonbladet publicerade sedan Sydsvenskan motvilligt första artikeln. Sydsvenskan berättade för bloggen Muslimska Friskolan hur de på väg till jobbet måndag 6 februari 2006 sett Aftonbladets löpsedel som var Sydsvenskans story:
Ändå kan man på Internet finna att Sydsvenskans journalister tyckte sig förtjäna en guldspade, när tidningen i själva verket fegade ur inför Muhammedkrisen. Dessutom ljuger journalisterna om hur de trots Muhammedkrisen publicerade, när det i själva verket var så att tidningen beslöt sig för att inte publicera. Journalisterna på Sydsvenskan blev utan den guldspade de nominerat sig själva till:"Guldspaden 2006

Härmed nomineras Olle Lönnaeus, Erik Magnusson och Niklas Orrenius till
Guldspaden 2006 -- dagstidningar med upplaga över 100 000 -- för artikelserien
Haram -- förbjudet i islams namn.”

"Idén: Uppstod tidigt på hösten. En debatt hade börjat pyra där demokratiska
muslimer kritiserade fundamentalister för att inte respektera västerländsk demokrati
och jämställdhet. Dessutom var flera fall aktuella där unga muslimer från Sverige
pekats ut eller dömts som terrorister."

"Dessutom blossade Muhammedstriden upp strax före vår planerade publicering. Vi övervägde att vänta med serien, men bestämde oss i stället för att köra som tänkt, eftersom ämnet fått extra stor aktualitet."

"Unga muslimer som växt upp i Sverige hyllar talibanernas Afghanistan, försöker värva andra unga för jihad och tvinga unga flickor att bära slöja i skolan."

"Del 1: Den saudiske shejken Akil al-Akil och den terroriststämplade stiftelsen al-
Haramain
försökte ta makten över Islamic Center i Malmö.

Del 2: Radikala predikanter får många muslimer att vända ryggen åt Islamic Center i
Malmö -- och åt en mer demokratisk samhällsssyn."


"Malmö den 10 januari 2007

Olle Lönnaeus, Erik Magnusson och Niklas Orrenius"Källa, nomineringsbrevet till Föreningen Grävande Journalister 2007:


Inga kommentarer: