2010-02-14

Moderaterna som utreds för valfusk"Sedat Dogru värvade med hjälp av sin far 240 nya medlemmar med turkiskt ursprung till Moderaterna i Haninge. Tack vare medlemsvärvningen vann han överraskande provvalet i kommunen i höstas."

"– Jag hoppas att det går vägen med hjälp av stöd från Turkiska riksförbundet och turkar som bor runt om i Sverige, säger han.

Kommunalrådet Gilbert de Wendel, som går i pension efter valet i september, har varit med på fester där även representanter för Turkiets ambassad i Stockholm varit närvarande.

– Jag hört uppgifter om att turkiska ambassaden också varit inblandad för att verka för personer med turkisk bakgrund, men jag hoppas verkligen inte att det stämmer. Att främmande makt lägger sig i sådana saker vore minst sagt inte bra, säger Gilbert de Wendel.

Uppgifter till DN gör gällande att misstänkt valfusk även pågått i Södertälje."


Källa, Dagens Nyheter söndag 14 februari 2010:
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/m-fusk-misstanks-pa-fler-platser-1.1045290"Den moderata medlemsvärvaren Fozi Siid ska enligt uppgift ha hjälpt andra med somalisk bakgrund att fylla i blanketterna på ett särskilt sätt så att det gynnat vissa kandidater. I utbyte mot detta skulle han få en säker valbar plats i Stockholms stads fullmäktige."


Källa, Dagens Nyheter söndag 14 februari 2010:
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/statsvetare-rader-m-att-lata-oberoende-utreda-1.1045288"Utredningen i Stockholms stad fortsätter. Samtidigt kommer uppgifter om att det ska ha förekommit fusk i moderaternas provval även i Stockholms län, Södertälje och i Haninge kommun."

"Men nu startar en utredning om misstänkt fusk även i Haninge."

"Flera källor uppger för Expressen att de nya medlemmarna inte behövt betala medlemsavgifter. Moderaterna erbjuder nya medlemmar möjligheten att betala medlemsavgiften via telefon. Genom att ringa ett särskilt nummer debiteras medlemsavgiften, 100 kronor för första året, i efterhand på telefonräkningen. I Haninge ska en och samma mobiltelefon ha använts vid många tillfällen.

- Detta är givetvis någonting som måste utredas omedelbart."


Källa, Expressen söndag 14 februari 2010:
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1882017/vafusk-inom-m-fran-flera-distriktVälmående vita svenska medelklassmoderater åker till muslimska förorterna Tensta och Rinkeby för att köpa fattiga muslimers valsedlar. Speciellt har den fattigaste gruppen somalier köpts. Nu frågar sig läsare hur den islamistiske somaliern Abdirisak Waberi så lätt kunde hamna på moderaternas riksdagslista. Han är rektor för den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg. Var kom valsedlarna från i det provvalet? Tipset att undersöka vilka som röstat på honom har idag framförts till Göteborgsposten:
Men journalisterna vågar inte skriva om det moderata valfusket som betalats av Irans ambassad 2006:Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann kände till valfusktet med den iranske riksdagsmannen både före och efter valet 2006, men tystade mer saken för att moderaterna skulle vinna valet. Idag hycklar Schlingmann och låtsas inför TT att han ska ta itu med det som han tidigare ej känt till. Till TT vill Schlingmann endast kommentera det redan avslöjade fallet med Mats Rudin:


"Det är inte acceptabelt, säger partisekreterare Per Schlingmann till TT.

Schlingmann ser fallet som en tydlig överträdelse:

- Det är ett regelbrott och det är inte acceptabelt."


Källa, Svenska Dagbladet söndag 14 februari 2010:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/schlingmann-m-kritiserar-valfusk_4264831.svd"På fredagen avslöjades att toppmoderaten Mats Rudin fuskat genom att betala nya medlemmars avgifter och uppmanat dem att rösta på honom. Han avsade sig då sin kandidatur till riksdagen.

Nu växer härvan och ytterligare fyra tunga moderater utreds för valfusk.


Politikerna det handlar om är riksdagsmannen Mats G Nilsson, landstingsrådet Christer G Wennerholm, kommunstyrelseledamöterna Petter Lindfors och Rolf Könberg samt tidigare nämnde Mats Rudin."


Källa, Nyheter 24.se söndag 14 februari 2010:"Fem moderater - varav en riksdagsman och ett landstingsråd - pekas ut som kärnan i en hemlig valkartell som systematiskt köpt röster i partiets provval. En av dem misstänks ha fuskat sig in i riksdagen i valet 2006."

"Enligt obekräftade uppgifter har de fem utpekade moderaterna investerat 10 000 kronor vardera i en "valfond". Pengarna ska ha använts för att betala avgiften för de nya medlemmar som deras värvare redovisat. De nya medlemmarna ska sedan ha överlämnat sina valsedlar inför provvalet till värvarna. Dessa har, enligt uppgift, kryssat de namn som ingått i nätverket."

"Men härvan kan vara större än så. En politiker med insyn i rekryteringsarbetet berättar att tre av de fem moderaterna misstänktes för samma sak redan 2006.

Förutom de fem moderaterna utreds flera andra moderater för fusk. "


Källa, Expressen söndag 14 februari 2010:Läs fler avslöjanden:


Läs mer om valfusket:
I

Inga kommentarer: