2010-05-03

Anders Ljungberg skrev artikeln som fällde BecirovDet var journalisten Anders Ljungberg som skrev artikeln som fällde Bejzat Becirov. Den sverigedemokratiske politikern från Landskrona som polisanmälde Islamic Center, byggde sin anmälan på en artikel i Sydsvenskan.


I förundersökningen på sidan 4, som 2009 fällde Becirov för bokföringsbrott, skriver anmälaren så här:

"Torsdagen den 17 januari 2008 hade SDS en artikel om Islamic Center där det bl.a. stod:

'För tredje året i rad har Stiftelsen Islamic Center i Malmö lämnat in en starkt försenad och bristfällig årsredovisning till Länsstyrelsen. Årsredovisningen för 2006 lämnades till Länsstyrelsen den 14 januari 2008. Den skulle egentligen ha varit lämnad den 1 juli 2007.'

Länsstyrelsens handläggare omnämnde i SDS att Länsstyrelsen på nytt skall diskutera eventuella åtgärder som eventuellt kan innebära en polisanmälan för bokföringsbrott."

"Om nu ingen annan anmält detta brott, anmäler jag Islamic Center och dess chef Bejzat Becirov för bokföringsbrott enligt den svenska årsredovisningslagen."


Artikeln som anmälaren citerade och bygger sin polisanmälan på återfinns i Sydsvenskan 17/1 2008, precis som anmälaren redogjort. Den är skriven av Anders Ljungberg

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article293944/Islamic-Center-kan-anmalas-for-ekobrott.html


Relaterad artikel om Islamic Center samma dag 17 januari 2008 i Sydsvenskan. Denna artikel är också skriven av journalisten Anders Ljungberg:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article293947/Oklart-vart-tre-miljoner-i-bidrag-har-tagit-vagen.html


Anmälarens blogg 29 januari 2009:
http://landskronabackspegel.blogspot.com/2008/01/man-skall-skick-flja-eller-land-fly.html


Alltså hade kanske ingen polisanmälan gjorts om inte Anders Ljungberg skrivit artikeln i Sydsvenskan om de försenade årsredovisningarna. Länsstyrelsen accepterade ju brottet mot årsredovisningslagen år efter år utan att polisanmäla. Däremot krävdes mycket bevisföring som byggde på tipset ur artikeln av Anders Ljungberg.

Anders Ljungbergs artikel bidrog därför till att fälla VDn för den stora moskén i Malmö.

Vid en närmare granskning visar det sig att Anders Ljungberg skrivit en rad negativa och avslöjande artiklar om Islamic Center och dess muslimska friskola Ögårdsskolan för Sydsvenskan.


Artiklarna liknar nästan en förföljelse av moskén, men eftersom journalisten på Internet uttrycker åsikter som går emot främlingsfientlighet, torde den fällande artikeln kunna ses som ett undantag. Eller som ett helt vanligt uppdrag från tidningen ....

Inga kommentarer: