2010-05-08

Nordens första muslimska folkhögskola har startat


"En ny våg av utbildning och religion skönjs i Sverige idag. Den gamla traditionen med religiösa folkhögskolor har uppstått i ny tappning när den första svensk-muslimska folkhögskolan nu slagit upp portarna på allvar i Kista utanför Stockholm. Ett annat exempel finns i Södertälje där man har tagit initiativ till en helt ny utbildning i kristen ortodoxi och telologi, och samtidigt har Svenska Muslimer för fred och Kristna Fredsrörelsen startat Salaams vänner - ny utbildning i religiöst bemötande.

Reportage av Malin Sandberg.Källa, Sveriges Radio P1 Människor och Tro fredag 7 maj 2010:


Lyssna till radioinslaget om den muslimska Kista folkhögskola:


Inga betyg krävs eller ges. Men allt betalas med skattepengar. Det är helt slappt. En muslimsk kvinna berättar att hon går här för att slippa sitta hemma. Kista Folkhögskola vill i framtiden erbjuda imamutbildning.
Föreståndaren berättar varför muslimska föräldrar väljer muslimska friskolor för sina barn. I stället för att ta konflikter om integration med kommunala grundskolor, sätter de barnen i muslimska friskolor så att de slipper integreras.
Exemplet han tar är att muslimska föräldrar hellre väljer en muslimsk friskola åt barnen än bråkar med den kommunala om varför barnen ska gå i simskola.
I
I
Hemsida för Kista folkhögskola:


Inga kommentarer: