2010-05-31

Ögårdsskolans studiefientliga busstider


Det är måndag morgon 31 maj 2010. Klockan 8.30 börjar undervisningen på den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Center i Malmö. Men redan klockan 7.45 har några elever dumpats av på skolgården utan att ha något att göra. Här ska de tillbringa 45 minuter innan skolan börjar.


De två skolflickorna i förtryckande vita slöjor står innanför staketet sydväst om Ögårdsskolan. Det enda de kan göra är att beskåda trafiken som passerar förbi. Flickorna står helt stilla och leker inte. Plötsligt svänger en grå skåpbil in mot moskén. Den körs av en muslim med stort svart skägg. Skåpbilen är fullsatt med fler muslimer.


Priset eleverna får betala för bussning är upp till en timmes förlust för transport och håltimme innan skoldagen ens har börjat. Lika stor är tidsförlusten på eftermiddagen när eleverna får vänta på skolbussen och därefter transporteras långa vägar genom Malmö till bostaden.


Denna tidsförlust utsätter de muslimska föräldrarna gärna sina minderåriga barn för, bara för att de ska segregeras i en muslimsk friskola med islamologi på schemat.


Många elever på Ögårdsskolan struntar i läxorna. Dessutom går en hel del i koranskolor efter skoltid där ingen svenska lärs ut. Då växer tidspillan från två till tre timmar per dag. Knappt någon elev på skolan talar korrekt svenska. Om eleverna i stället ägnat två till tre timmar om dagen till läxläsning, hade språkkunskaperna förbättrats betydligt. Det enda föräldrarna behöver göra är att flytta sina barn från den muslimska friskolan, till den kommunala där eleverna bor med fem minuters gångväg till skolan.


Se här schemat för Ögårdsskolans busstider, som plågar så unga elever som sjuåringar med studiefientlig tidsförlust på upp till tio timmar per vecka. Den första skolbussen avgår redan 7.20 trots att eleverna inte börjar förrän 8.30:Inga kommentarer: