2010-05-08

SÄPO i radio om islamistisk rekryteringIntressant i SR Konflikt i dag om påstådd radikalisering. Med bland annat Malena Rembe som är SÄPO:s chefsanalytiker för kontraterrorism, integrationsminister Nyamko Sabuni, islamologen Leif Stenberg och idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi. Rosengårdsrapporten nämns flera gånger, dock inte JO-beslutet. Sabuni fortsätter trots JO-kritiken att hänvisa till Rosengårdsrapporten från Försvarshögskolan. Hon menar att 29 personer oberoende av varandra inte kan ha fel om ökad radikalisering på Rosengård. Reportern kontrar då att det är andrahandskällor, som inte går att kontrollera eftersom källmaterialet är förstört:
I februari gav regringen uppdrag till Säpo om att sammanställa en rapport om våldsbejakande radikal islamism i Sverige

Efter rapporterna och reportagen om islamistrekrytering i Rinkeby; samtal med SÄPO om bevis och ryktesspridning. Dessutom om riskerna med själva oron för radikalisering och nya terroristlagar. I onsdags fick också Säpo nya uppgifter i det att riksdagen ny lag som gör att även uppmaning offentligt och rekrytering till terrorism blir straffbart med mellan 2 och 6 års fängelse, vilka utmaningar ställer det Säpo inför?

Malena Rembe, chefsanalytiker på Säpo, berättar om säkerhetspolisens uppgifter i länge intervju."
I
"När sedan ledande svenska politiker som bl a socialdemokraterna Nalin Pekgul och Mona Sahlin tillsammans med integrationsminister Nyamko Sabuni refererar till radikaliseringen i Rinkeby och en omstridd rapport från Rosengård, tas som exempel på extrema islamisters inflytande i förortsområden, blir det en del av en större europeisk tendens."


Källa, Sveriges Radio P1 Konflikt lördag 8 maj 2010:


Lyssna till radioinslaget:"Morgonens Konflikt både brände och spände: med bakgrund i Randi Mossige-Norheims rep förra lördagen om påstådd och knappast bekräftad rekrytering till Al-Shabab i Rinkeby diskuterades islamiseringen i förorterna. Här fanns visserligen en tendens som vätte mot Säpo och för forskarna"
I
Källa, Radiobloggen i Expressen lördag 8 maj 2010:

Inga kommentarer: