2007-10-12

Eid al-fitr och fastemånaden ramadanIdag 12/10 2007 har det varit studiedag för lärarna på den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Center i Malmö. Ramadanlovet för eleverna börjar också idag eftersom festen eid al-fitr i tre dagar avslutar den muslimska fastemånaden. Alla barnen på skolan är lediga idag. Se Ögårdsskolans kalender:
Metros malmöupplaga har idag valt att hälsa på hos den svenske muslimske konvertiten Emmerick Adolfssons familj för att se hur eid al-fitr firas. Det har varit fullt av besökare i den stora moskén vid Islamic Center och Ögårdsskolan i Malmö idag. Emmerick Adolfsson är för många ett bekant ansikte vid skolan och i moskén, eftersom han varit projektledare vid Islamic Center med hjälp av EU-pengar från skattebetalarna. Vad hans indonesiska hustru Sri Adolfsson arbetar med står inte i artikeln, bara att hon lagar mat. I Metro kan man läsa om presenterna i hans familj:
I Irak har muslimer i stället firat eid al-fitr med en självmordsattack mot en lekplats:TV4 Öresund berättar att även kommunala skolor med många muslimska elever måst anpassa planeringen:

"De flesta svenskar med muslimskt ursprung försöker ta ledigt från arbete eller studier under id al-fitr. I mångkulturella skolor som Rinkebyskolan i Stockholm och Rosengårdsskolan i Malmö planeras studiedagar eller kompensationsledighet just vid högtiden - så att barnen inte ska missa något i skolan."
Barn behöver inte fasta under ramadan. Ändå har Ögårdsskolan haft 40 fastande barn som stolt redovisats i Aftonbladet när ramadan inleddes 13 september. Ögårdsskolan har barn från förskolan och upp till årskurs 6, alltså femåringar upp till tolvåringar. I normala fall påminns skolbarn om hur viktigt det är att äta skollunch för att orka med att prestera i skolarbetet. Men det gäller tydligen inte under ramadan. De fastande får inte äta någonting från tidig morgon till klockan 19.35 på kvällen då solen går ner. En period på 15 timmar utan mat. Detta har de 40 fastande skolbarnen plågsamt fått utstå i en hel månad nu.

Inga kommentarer: