2007-10-14

Nedbrända Ögårdsskolan
En lördag i april 2003 brändes den nybyggda muslimska friskolan Ögårdsskolan i Malmö ned till marken. Skolan fick flytta sina elever från Jägersrovägen 90 vid moskén till Thomsons väg 34 på Rosengård. Polisens teori var att mordbranden inte utfördes av främlingsfientliga, för då skulle moskén ha varit huvudmålet och inte Ögårdsskolan. Delar av moskén som den är sammanbyggd med eldhärjades också. Både Ögårdsskolan och moskén är en del av Islamic Center. Dagens Nyheter rapporterade så här om händelsen i april 2003:
På moskéns hemsida har man idag 2007 en länk under anslagstavlan till moskébranden. Men på den länken har all information av någon anledning tagits bort:
Via The Internet Archive http://www.archive.org/index.php kan man skriva in webbadressen till hemsidan och få fram gamla hemsidor från 2003 och framåt efter branden. Då visade moskén en bild på den nedbrända Ögårdsskolan på sin hemsida 24 oktober 2003. Den arkiverade hemsidan ses i nedanstående länk:


Hela moskéns ändring av hemsidan genom åren där länkar till Ögårdsskolan ingår, finns att klicka sig fram på kronologiskt här:

Under historik skriver moskén 2007 så här på sin hemsida:

"Ingenstans i Sverige är multietniska relationer bättre än i Malmö. Mycket av detta beror på den effektiva politiska organisationen och det faktum att Islamic Center varit välorganiserat samt handlat med ansvar och respekt."Inga kommentarer: