2007-10-15

Koranskolor grogrund för terrorism
Klockan 21.25 idag måndag 15/10 sändes det danska samhällsprogrammet Horisont i DR1. Repris är imorgon tisdag den 16/10 klockan12.10. Det handlade om Somalia - världens värsta land. Så här presenterades avsnittet:


"Horisont 15.10.07

Verdens værste land
Somalia er udråbt til det værste land i verden. Ikke noget andet sted er det så skidt at vokse op, intet andet sted er udsigten til et rimeligt liv dårligere. Somalia har været ramt af den ene katastrofe efter den anden de senere år. Krig, tørke, oversvømmelse og misforstået udenlandsk indblanding. Se og hør de somaliske børns drømme og håb for fremtiden - og vurdèr om vi i vesten bare kan være ligeglade.

Vært: Kim Bildsøe Lassen"
Somalia är som bekant ett muslimskt land med militanta klanmotsättningar iklädda islamistiska uniformer. En somalier som flytt till Danmark och som nu arbetar som biomedicinare intervjuas. Han påstår att det inte finns några riktiga skolor i landet utan bara koranskolor. Det visas också inslag därifrån. Vidare påstår den danske somaliern att dessa koranskolor är enda källan till kunskap och lär ut till barnen ett hat mot väst och USA som dessa barn bär med sig tills de blir vuxna. Då omsätter en del sitt hat i form av terroristaktioner. De vill därigenom hämnas på västvärlden för den fattigdom i Somalia de menar är orsakad av väst. I koranskolorna får de hela tiden höra propaganda mot president Bush och andra västledare. Till slut blir det en sanning eftersom barnen i koranskolorna inte har TV eller andra kunskapskällor.Både i Danmark och i Sverige försvinner varje termin barn från muslimska friskolor spårlöst iväg till koranskolor i Somalia. Efter några år hämtar föräldrarna tillbaka sina barn som de hoppas ska ha blivit bättre muslimer. Vilken bild av väst och vilka säkerhetsrisker blir dessa barn som fått samma indoktrinering i de somaliska koranskolorna som i TV-reportaget? Och vad försiggår i de koranskolor som finns i Sverige i stora moskéer och i källarmoskéer dit muslimska skolbarn går efter skoltid? Får de där också höra propaganda i flera år så att de riskerar att bli terrorister? En sak är tydlig i Sverige. Koranskolorna som barn går i är strängare och drivs oftare av islamistiska grupper med extremare värderingar än vad som finns i islamologiundervisningen i de muslimska friskolorna. Därför finns det flera koranskolor som polisen håller ögonen på. Men som en muslim i personalen på den muslimska friskolan säger:

"-De flesta barnen går till koranskolan efter att skoldagen är slut i den muslimska friskolan."På Youtube finner man flera filmklipp från koranskolor. Från en somalisk koranskola väljs detta filmklipp där pojkar och flickor särskilda från varandra reciterar koranen. Ser dessa barn ut att utbildas till demokratiskt självständigt tänkande individer?
Inga kommentarer: