2007-10-14

Terrorschejken i skolan
Aftonbladet skrev en löpsedel om hur terrorschejken Al Aqeel på bilden ville ta över den muslimska friskolan, moskén och församlingen. Han erbjöd rektorn för den muslimska friskolan 5 miljoner dollar för att lämna ifrån sig makten. Terrorschejken kom från den av FN terroriststämplade organisationen Al-Haramein. Denna organisation finansierade Al-Quaida och Usama Bin Laden med oljepengar från Saudiarabien. Al Aqeel ville få inflytande över den muslimska friskolan och införa strängare koranundervisning. Hela centrat skulle ingå i den fundamentalistiska wahabitiska läran.


På skolgården sprang ett barn och berättade på arabiska att hans pappa hade köpt moskén och skolan. Lärarna sa att de förstod ingenting av vad som hände.


Enligt internettidskriften Resumé snodde Aftonbladet det här terrorscoopet från en dagstidning som la ut nyheten. När krisen med muhammedkarikatyrerna slog till samtidigt, så drog dagstidningen in sitt scoop. Dagstidningen vågade inte ha en stor avslöjande artikelserie om islam i sin tidning samtidigt som muhammedkrisen. Kvar på webbsidan eniro.se fanns under nyhetssök ingressen kvar. Den ingressen snodde Aftonbladet och intervjuade en hemlig källa. Den hemliga källan hade under ett halvt års tid försett dagstidningen med uppgifter till deras tolvartikelserie om islam. Källan var missnöjd med att dagstidningen ville skjuta upp artikelserien tills muhammedkrisen skulle ebba ut. Ingen visste ju hur lång tid det skulle ta.


Källan lämnade så istället över till Aftonbladet en förklaring om vad dagstidningens ingress på Eniros nyhetssök innehöll i artikeln. Så när dagstidningens reportrar på måndagsmorgonen åkte till arbetet kunde de se sitt halvårsverk som löp på Aftonbladet istället. Det ledde till att dagstidningen ändå fick lägga ut sin nyhet, efter Aftonbladet. Helvetet brakade loss och artikelserien i dagstidningen hotades av radikala muslimer med polisanmälning som trodde att dagstidningen ville spä på muhammedkrisen med fördomar mot islam. Det regionala nyhetsprogrammet vägrade sända något av artikelseriens avslöjanden som nyhet. Men de intervjuade gladeligen muslimen som intervjuats av dagstidningen och som i TV-rutan tilläts orera om islamofobin i dagstidningen och hur han och hans islamistiska förening skulle polisanmäla dagstidningens ansvarige utgivare.


De tre journalisterna på dagstidningen hade förväntat sig en guldspade eller något annat pris för deras grävande journalistik. Men från huvudstaden var det dödstyst och ingen i riksdagen brydde sig om vad de funnit. Ingen utom nuvarande handelsminister Ewa Björling (m), som tog kontakt med en chef på dagstidningen som hon kände och tilläts skriva en initierad artikel efter artikelserien. Nu hade ju Aftonbladet snott scoopet och dagstidningens avslöjande artikelserie gav inget eko i Sverige. Inte förrän Sveriges Televisions Uppdrag Granskning några månader senare sände i stort sett samma typ av avslöjanden i två program om islam, fast nu om flera svenska städer.


Dagstidningen hade egentligen inte heller grävt fram så mycket själv, utan haft flera källor som under lång tid gjort grovarbetet och publicerat sina resultat på antiislamistiska bloggar som allmänheten aldrig läste eller ens visste fanns. Dagstidningen gav aldrig dessa källor någon cred. Dessutom hade dagstidningen skjutit upp artikelserien i all evinnerlighet och i slutfasen fegat ur. Journalisterna på dagstidningen har i efterhand hämnats på den källa som läckte till Aftonbladet, genom att aldrig mer skriva om någonting som källan lämnat över till tidningen, trots att de ju vet att det är sprängstoff från en initierad källa. Läsarna har gått miste om mycket i sin morgontidning.


Rektorn för den muslimska friskolan hade fått marken runt skolan och moskén av intressenter från Libyen. Byggnaden finansierades av förmögna saudier genom Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Fortfarande besöker fundamentalistiska saudier skolan och moskén för att se om det går att ta över verksamheten. Rektorn menar att de bara inväntar sin tid. En av polisens teorier är att de många bränder som drabbar skolan och moskén kan vara att ekonomiskt knäcka ekonomin, så att saudierna kan ta över och införa fundamentalism.


Det finns muslimska friskolor i Sverige, bland annat en i Örebro, som redan får pengar varje månad från wahabiter i Saudiarabien mot att skolan har fundamentalistisk koranundervisning och följer wahabismen. Skolminister Jan Björklund undrar varför saudierna är så intresserade av att finansiera muslimska friskolor i Sverige.Inga kommentarer: