2007-10-31

Två muslimska gymnasiefriskolorDet kan nu styrkas att två muslimska friskolor med årskurserna 1-9 kommer att göra allt för att även få starta muslimska gymnasiefriskolor. Något som inte finns i dagens Sverige.


Den första är Römosseskolan i Gårdsten i Göteborg med kopplingar till extrema sunnimuslimska finasiärer i Saudiarabien med wahabitisk övertygelse. Så här står det i Göteborgsposten 30/10 2007:

"Barnen måste känna att det finns en framtid för dem i Sverige, säger Sheik Rashid, lärare och imam vid muslimska friskolan i Gårdsten."

"Långväggen i lärarrummet på muslimska friskolan i Gårdsten domineras av den klassiska bilden från Mekka.I hörnet en modell över en framtida kombinerad moské och gymnasieskola vid Angered centrum."

Källa:


Den andra är den av utbildningsminister Jan Björklund så utskällda Al-Salamskolan i Örebro som redan finansieras i delar av extrema sunnimuslimska wahabiter i Saudiarabien. Skolan har nyligen gjort om sin hemsida. Men nyss skrev de att eftersom de blivit friade från misstankar av Skolverket, så tänker de expandera från 1-9 till att också starta gymnasium.


Har minst fyra muslimska friskolor idag högstadium godkända av Skolverket, så är det väl inget som hindrar Römosseskolan och Al-Salamskolan från att förverkliga sina planer på muslimska gymnasium också? Men då faller argumentet som muslimska friskolor använt för att tjata sig till tillstånd av Skolverket. Nästan samtliga muslimska friskolor som startats har angett som skäl att det är för att barnen ska känna sig trygga med islam och sin kultur för att de sedan ska kunna gå vidare och lättare kunna integreras i studier i svenska skolor. Om de får starta gymnasium också finns det ingen skola att gå vidare till och då är ju skälet inte alls att de ska kunna integreras bättre i sin skolgång. Den är ju slut då och innebär att barnen går från förskolan ända tills de är 19 år i gymnasiet enbart tillsammans med andra muslimska barn.


Eller menar de att de behöver gå ända upp till gymnasiet i renodlat muslimska skolor för att klara av att träffa svenska eller kristna eller judiska barn på universitetet? Eller varför inte kräva att få starta renodlade muslimska universitet och högskoleutbildningar i Sverige också? Får man muslimska gymnasiefriskolor borde man väl få muslimska universitet också, där muslimska ungdomar ska kunna gå för sig själva för att känna sig trygga i sin muslimska identitet? Det är bara en tidsfråga. Så fort muslimska gymnasiefriskolor godkänts kommer kraven på nästa nivå - muslimska fristående universitet eller högskolor.


De flesta av oss har redan räknat ut att det inte är framtida integration med trygghet i den egna kulturen som muslimska friskolor är ute efter. De är ute efter dels att tjäna pengar och dels att hålla muslimska barn och ungdomar borta från allt västerländskt så högst upp i åldrarna det bara är möjligt.


Se bara på den här videon från Al-Salamskolans Öppet hus i Örebro. Är det så här muslimska gymnasiefriskolor ska se ut i framtiden? Var finns integrationen? Varför finns det inga svenska barn på skolan eller svenska vuxna som nyfiket besöker deras Öppet hus?


Tryck längst ner på Öppet hus så öppnas videon i Windows Mediaplayer. Förstora till helskärm och försök hitta på vilket sätt en sådan här skola förbereder barnen på integration!


Inga kommentarer: