2007-10-18

Rosengårds barnbrudar
Sydnytt har precis visat klockan 19.10 den 18 oktober hur bland annat muslimska flickor och pojkar gifts bort som barn. De behandlas som handelsvanor och utnyttjas för att få uppehållstillstånd. Sydnytt fick inte fråga eleverna på Rosengårdsskolan om barnäktenskap eller intervjua lärare om det. Kuratorn Ingrid Hansson säger att det rör sig om ett tiotal barn per år."Journalisten Tina Thunander har träffat flickor som stått brud långt före sin 18-års dag. Syftet med hennes bok "Barnbrudar - i nöd och olust" är att öppna samhällets ögon. Många har idag skygglappar; ser men vill inte se och låtsas hellre som ingenting.

-Det är inte acceptabelt att bete sig så, säger Tina Thunander. Särskilt inte bland de som jobbar med barn som till exempel lärare, skolkuratorer och socialarbetare."

Källa:


Se Sydnytts inslag på den här länken:Ikväll sänds ett längre inslag om barnbrudar i SVTs Argument på TV1 klockan 22.00:Om det år efter år försvinner barnbrudar från Rosengårdsskolan utan att de kan eller vill stoppa det, så är risken ännu större i muslimska friskolor som ser detta som en del av sin kultur. Därifrån kommer inga rapporter alls om barnbrudar. Har ni sett någon dagstidning intervjua muslimska friskolor om detta och fått till svar att barnbrudar förekommer? Dels finns det inga journalister som vågar gå in på de muslimska friskolorna och ställa dessa frågor. Dels finns det ingen på de muslimska friskolorna som skulle avslöja barnbrudar.Om inte ens lärare och skolledning på den kommunala Rosengårdsskolan låter journalister granska, så lär inte muslimska friskolor öppna sig heller. Det kan till och med bli ett argument att sätta sina barn i muslimska friskolor, för att utan granskning eller protester kunna gifta bort dem som handelsvaror. Det är inte betryggande att en skolkurator på en muslimsk friskola inte har någon kuratorsutbildning, utan är en imam från moskén.Bloggen har precis tipsat Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och Dagens Nyheter om Sydnytts sändning och Argument som sänds ikväll. Få se om det står något om Tina Thunanders bok och Rosengårdsskolan i någon av dessa tre dagstidningar imorgon. Köp boken för 156 kronor på Bokus:
http://www.bokus.com/b/9789173431699.html

Inga kommentarer: