2009-08-04

Broderkskapsrörelsen i religionsdialog hos Islamic Center"2009-08-04 11:01


– En del har sagt att vi är en sten i skon på partiet, men vi vill snarare vara en krydda – på affischer har vi en chilifrukt som symbol: lite rödare och lite grönare! skrattar Eva-Lena Gustavsson från Torsby, ordförande för Värmlands broderskapare och omvald som ledamot i förbundsstyrelsen vid kongressen.


Den i år 80-årsjubilerande Broderskapsrörelsen är den enda del av socialdemokratin som ökar i medlemstal, berättar Eva-Lena Gustavsson stolt.


– Fast inte i Värmland, tyvärr…


Mycket av broderskaparnas opinionsbildning kretsar kring internationella frågor. På kongressen skulle man ha fått besök av några palestinier, men de släpptes – trots visum och utresetillstånd – aldrig över gränsen mellan Israel och Egypten. Kongressen antog ett uttalande, där man varnar för att de stängda gränserna kan leda till ökat våld, stridigheter och instabilitet i Mellanöstern.


– En sak som var lite unik vid årets kongress var att vi jobbade mycket med religionsdialog. Vi var ute i Malmös stora moské, Islamic Center, och förde samtal över religionsgränserna, och höll en gemensam andakt som leddes av både en imam och en präst i Svenska kyrkan. Det tyckte jag var en stark upplevelse! säger Eva-Lena Gustavsson.


Det finns många både muslimer och judar som vill gå med i Broderskapsrörelsen, och en del har redan gjort det, berättar hon, och påpekar att man inte frågar folk vilken kyrka de bekänner sig till. Nu diskuteras också ett namnbyte, kanske till Sveriges Troende Soclaldemokrater."Källa, Värmlands Folkblad tisdag 4 augusti 2009:


Inga kommentarer: