2009-08-22

Bejzat Becirov åtalas för grovt bokföringsbrott


Uppdatering 22/8 2009:
Islamic Centers personal kommenterar åtalet:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/08/islamic-center-kommenterar-atalet-om.html


"2009-08-21

13:37 MALMÖ


En uppsatt person i stiftelsen Islamic center i Malmö åtalas för grovt bokföringsbrott.

Mannen ansvarar för att stiftelsen Islamic centers bokföring har misskötts under lång lång tid. Flera miljoner kronor har tagits ut från stiftelsens bankkonton, pengar som inte går att spåra.

Brottsligheten har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Enligt åtalet är det en ansvarig person vid stiftelsen som har gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott. Brottet är grovt eftersom det handlar om betydande belopp och det har skett i stor omfattning.

Bland annat har stora summor försvunnit från stiftelsens bankkonton. Pengar som inte går att spåra.

Ekobrottsmyndigheten har granskat stiftelsen Islamic centers årsredovisning för år 2006. Granskningen visar att alla transaktioner som stiftelsen har gjort med pengar från sina egna bankkonton inte bokförs på rätt sätt. Det gäller både in- och utbetalningar.

På ett konto i Handelsbanken gjordes under år 2006 utbetalningar på drygt 766000 kronor som inte har bokförts. Pengarna är borta och ekobrottsmyndigheten vet inte var de är.

På ett annat konto har 474000 kronor tagits ut och bokats som en skuld till Islamic centers församling. Församlingen är en ideell förening som bland annat hyr lokaler av stiftelsen. Men ekobrottsmyndigheten har inte hittat pengarna i den ideella föreningens bokföring.

På ett konto på banken SEB har stiftelsen gjort en insättning på tre miljoner kronor och två miljoner kronor har tagits ut. Var pengarna kommer ifrån och var de har tagit vägen går inte att se.

Stiftelsen har bokfört löner till kollektivanställda som en klumpsumma på 908000 kronor. När lönerna har betalats ut eller till vem framgår inte av bokföringen.

Ekobrottsmyndigheten har även jämfört stiftelsen Islamic centers bokföring mot den ideella föreningen, Islamic centers församling. Jämförelsen visar att de bådas ekonomier har blandats samman trots att de räknas som olika juridiska personer."


Läs resten av artikeln i Skånska Dagbladet fredag 21 augusti 2009:
http://www.skd.se/article/20090821/NYHETER/530237372/-1/malmo/*/MALMO/islamic-center-misstanks-fiffla-med-bokforingFler artiklar 21/8 2009 om nyheten:

http://lokaltidningen.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090821/TTSKAANE/908210328/1476

"Enligt åklagaren stämningsansökan saknas det underlag för både insättningar och uttag av stora summor.

Åtalet gäller bokföringen för 2006, skriver Skånska Dagbladet på nätet.
Islamic Center ansvarar bland annat för moskén i Malmö."


Källa, TT:
http://hd.se/skane/2009/08/21/bokfoeringsfiffel-hos-islamic/"Islamic Centers grundare och ordförande Bejzat Becirov åtalas för grovt skattebrott. Det är en enda stor, ekonomisk röra som växer fram i polisens förhör med olika vittnen.

MALMÖ. – När jag började arbeta på Islamic Center fick jag allt bokföringsmaterial i papperspåsar, berättar en anställd som arbetat med bokföring.


– Jag fick börja med att sortera upp detta.


Enligt chefsåklagare Gertrud Holm finns det stora brister i stiftelsens redovisning för 2006.
Det är otaliga transaktioner som aldrig bokförts, okända bankkonton som dykt upp och felaktigt bokade löner, enligt åtalet.


Alla förhörda uppger att det saknades bra rutiner kring bokföringen.

Och när flera olika personer tog hand om posten hände det titt som tätt att fakturor försvann.
– Ibland kom det kravbrev på fakturor som jag måste efterlysa fakturan på, säger den anställde bokföraren i förhören.

– Det var som om fakturorna hade ett eget liv i bokföringen.

Bejzat Becirov säger i polisförhör att en del av problemen beror på moskébranden 2003, då all bokföring brann upp.""Dessa transaktioner är enligt Becirov pengar som vid olika tillfällen använts för att hjälpa de olika delarna av verksamheten, som vid sidan om Islamic Center även omfattar den församling som driver Ögårdsskolan."


Läs resten i Sydsvenskan fredag 21 augusti 2009:
http://sydsvenskan.se/malmo/article543631/Islamic-Centers-ordforande-atalas-for-grovt-skattebrott.html"MALMÖ. Redovisningen för 2008 skulle ha lämnats in till länsstyrelsen senast den 1 juli.
Och den senast tillgängliga årsredovisningen, för 2007, är heller inte reviderad.

– Vi har inte sett någon revisionsberättelse ännu, säger Eva Johansson, jurist på länsstyrelsen.
Än en gång funderar tillsynsmyndigheten på kraftåtgärder.


– Vi måste snart göra något.

Det har man sagt förr, utan större framgång. Redovisningarna för 2005, 2006, 2007 och nu 2008 har alla varit kraftigt försenade.

Åtalet mot stiftelsens ordförande Bejzat Becirov kan skynda på processen.

– Blir det en fällande dom kommer vi att begära att stiftelsens ordförande omedelbart entledigas."Källa, Sydsvenskan fredag 21 augusti 2009:
http://sydsvenskan.se/malmo/article543671/Forsenad-redovisning-for-femte-gangen.htmlInga kommentarer: