2009-08-02

Orena muslimska barn inte välkomna i moskénMuslimska förädrar och en imam berättar nu hur barn är orena såsom Gud skapat dem. Därför är de inte välkomna in i moskén utan omskärelse:"I två år grubblade Naser Jamil och hans fru på hur de skulle göra för att deras första son skulle bli omskuren. Under tiden hann de få en pojke till.

– Vi hade inte råd att åka till vårt hemland eller Stockholm. Men när Abdullatif var fem månader fick vi hjälp av en vän. Han tycker det är viktigt att bevara religionen och betalade för båda pojkarna hos en doktor i Stockholm, berättar Naser Jamil.

I dag är Gamal och Abdullatif Jamil sex och fyra år gamla.

– För den lilla gick det jättebra att göra det lilla snittet. Det läkte på en dag. För Gamal var det lite jobbigare. Han hade ont och grät flera dagar. Det är bättre för barnet att bli omskuret tidigt, säger Naser Jamil.

Huruvida pojkarna skulle omskäras eller inte var ingen fråga.

– Det var självklart. Vår religion har som regel att man ska göra så här. Gud gör så det ska bli så bra som möjligt för oss. Det gäller också renlighet och sjukdomar, säger Naser.
Sundsvallsimamen Chaher Dirawi kallar det för familjeansvar.

– Det måste bli gjort. Alla löser det på något vis, för målet är renhet - tahara. När man kommer till moskén måste man vara ren både inuti och utanpå. Omskärelsen är en viktig del, för att det ska komma vatten på varje bit hud på kroppen när man tvättar sig."Källa, Sundsvalls Tidning lördag 1 augusti 2009:


Inga kommentarer: