2009-08-29

Muslimska friskolor kan bli lärarlösa



Det kan bli verklighet om moderaternas politik går igenom. Idag antog de på sin partistämma att grundskolor och gymnasier ska tillåtas ha distansstudier och nätstudier.


Detta är idag förbjudet för att barn och ungdomar är för unga för att klara det ansvaret. Därför är det bara lagligt på Komvux, högskolor och universitet för vuxna. Men det struntar moderaterna i och vill göra historiens största förstörelse för lärarkåren. Den kan avskaffas. Det räcker med distansstudier eller nätstudier med ett färdigt dataprogram som kan vara likadant för 10 000-tals elever åt gången. Dataprogrammet kan vara självrättande.


Förslaget är en fortsättning på moderaternas ensidiga stöd för friskolor, som lett till den största osäkerheten i lärarkårens anställningshistoria. Där går friskolor i konkurs och kommunala får skära ner. Friskolor kan ha så lite som 60 elever där ingen lärare har heltidstjänst eller 70 % av lärarna undervisar i ämnen de inte är behöriga i. Med friskolornas införanden har inte kunskaperna ökat bland eleverna. Tvärtemot är kunskaperna rekordlåga för de som kommer in på universitet idag jämfört med för 15 år sedan då friskolor inte fanns.


Med sitt klubbade förslag om distansundervisning och nätstudier tänker sig moderaterna säkert en datorvan gymnasieelev från Djursholm. Med eget rum och en kraftfull dator samt god datorvana. Eleven vill liksom pappa komma in på läkarlinjen och sänder regelbundet in svaren i datorprogrammet som en datoriserad lärare ger honom betyget MVG för.


Men med moderaternas förslag kan även en 7-åring i lågstadiet från Rosengård som knappt talar korrekt svenska undervisas på samma vis. Det vill i alla fall moderaterna ska bli lagligt. På låg- och mellanstadiet finns det inga betyg, så hur kan datorprogrammen då misslyckas? Kommer de tuffa stenkastarna från Rosengård som langar knark och inte har eget rum eller dator att göra åtta timmars skoluppgifter per dag, när de idag inte gör en enda läxa på flera år?


Här finns massor av pengar att tjäna för oseriösa muslimska friskolor som kan hänvisa till moderat politik om den blir verklighet. De muslimska friskolorna behöver inte ha några lärare, men de kan ändå få betalt för distanslärare med skolpengen. Dessa distanslärare behöver inte finnas utan kan ersättas av nätundervisning med fylla i övningar. Muslimska friskolor kan också sätta läroböckerna i händerna på eleverna och säga:

- Läs skolboken på distans hemma!

Då behövs ingen lärare. Om inte muslimska friskolor redan idag tillräckligt använder sig av obehöriga lärare och försnillar skattepengar med sina bedrägerier, hur kommer det då inte att bli i en moderat värld efter valet?


Moderat politik står för det mest lärarfientliga förslaget i svensk historia. Moderaterna vill skapa massarbetslöshet för Sveriges största yrkesgrupp. Enbart för att bli av med kostnaderna för lärare och skolbyggnader. Antagligen för att ytterligare kunna sänka skatten för de rika. Moderatenas förslag antogs enhälligt utan att någon talare ifrågasatte på partistämman. Samtidigt finns inget förslag från moderaterna att myndigförklara barn och ungdomar under 18 år eller ge barn rösträtt. Varför ska barn inte få den möjligheten om de anses kunna klara studier på egen hand precis som vuxna?


Den moderate riksdagledamoten Mats Gerdau skriver idag aningslöst på sin blogg om partistämman:


"I våras tog Skolverket fram en rapport om IT-situationen, rätt förfärande. Hälften av lärarna anser själva att de inte har tillräcklig kompetens för att hantera IT i undervisningen. Det är få datorer både för elever och lärare, vilket skapar långa väntetider för eleverna. Hälften av datorerna är dessutom gamla (mer än 5 år), och supporten när något händer är långsam. Vi skulle aldrig tillåta det någon annanstans än i skolan och det måste vara slut med det nu.


Det är dags för Sverige och oss moderater att ha ambitioner på det här området. Här finns mycket kvar att göra. Sossarna gjorde inget – minns Ines Usman som sa att Internet är en fluga, det präglar deras syn fortfarande. Och Ingegerd Wärnersson var mest intresserad av fler vuxna i skolan. Vad Baylan var intresserad av vet väl ingen egentligen, han gjorde ju inga bestående avtryck i alla fall. Folkpartiet tittar ibland mer i backspegeln än i framrutan så initiativen därifrån är lätträknade.


Rollen som statsbärande parti är ledig, sa Fredrik när han öppnade stämman. Ja, rollen som det moderna framtidsinriktade skolpartiet är också ledig. Den positionen tycker jag att vi ska ta! Vår skola ska vara lärorik, kreativ och rolig. Och modern!


Det finns så stora vinster med datorer och moderna verktyg också i skolan. Lärarna och eleverna kan kommunicera på ett helt annat sätt. MSN eller Skype? Man kan läsa en kurs eller ett språk som inte finns på den egna skolan, det blir verklig individualisering. Ständig aktualitet, möjlighet till snabb fördjupning och tillgång till världens största bibliotek. Bilder blir tredimensionella, ljud och filmer kan användas. Elever med svårigheter kan få bättre hjälp. Jag är helt övertygad om att det blir en roligare och mer lärorik skola."


Källa, Mats Gerdaus skolblogg lördag 29 augusti 2009:


Inga kommentarer: