2009-08-24

Sverigedemokrat i Landskrona polisanmälde Islamic CenterDet är en sverigedemokrat från Landskrona som polisanmält Islamic Center. Det framgår av förundersökningen som i och med åtalet i fredags 21 augusti 2009 blev allmän handling. Personen har mejlat in sin polisanmälan. Av e-postadressen framgår hans namn. Namnet han bär är detsamma som en sverigedemokrat i Landskrona som haft förtroendeuppdrag för partiet Sverigedemokraterna.


Sverigedemokraten hänvisar i sin polisanmälan till ett antal artiklar om Islamic Center i tidningen Sydsvenskan.

I förundersökningen träder en rörig bild av ekonomin på Islamic Center fram. Flera polisförhör med personer runt Islamic Centers stiftelse är gjorda.

Handlingarna kom in redan 20 mars 2009, men har under förundersökningen belagts med sekretess.

Målnummer hos Malmö tingsrätt är:

B-2505 för år 2009

Det är enhet 48 högst upp hos tingsrätten på Kalendegatan i Malmö som har handlingarna. Innan förundersökningen kan visas upp för allmänheten ska rättens ordförande gå igenom handlingarna för att se vad som kan lämnas ut och vad som ska strykas över under sekretess. Förundersökningen är redan diarieförd och tillhör nu avdelning 48. En rad journalister har redan besökt enhet 48 och tagit del av förundersökningen.

Telefon till Malmö tingsrätt är 040-353000

Förundersökningen återfinns även hos chefsåklagare Gertrud Holm samt hos Bejzat Becirovs försvarsadvokat Cai Inge Holm.

Rättegången mot Islamic Centers VD Bejzat Becirov för grovt bokföringsbrott förväntas ske runt november 2009. På grund av hans höga ålder är ärendet inte prioriterat.

Det mest sannolika är att chefsåklagare Gertrud Holm blir åklagare även vid rättegången, eftersom ekobrott brukar vara åklagarbundna.


Redan torsdag 3 september 2009 ska emellertid Islamic Center till Malmö tingsrätt. Då försvarar advokaten Cai Inge Holm också moskén för 22 obetalda månadshyror till Nordic Modular Leasing AB. Tvistemålet har nummer:

T-1387 för 2009

Klockan 9.00 - 10.30 i sal 16 sker den första förhandlingen i tvistemålet.Det märkliga är egentligen att både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet i vecka 34 påstod att anmälaren till bokföringsbrottet var anonym. Kvällsposten hade däremot inga problem alls att spåra Sverigedemokraten som med sitt namn inte alls är anonym:
Frågan är om de båda morgontidningarna från Malmö önskar tysta ner kopplingen att en förtroendevald i Sverigedemokraternas starkaste fäste i Sverige, Landskrona, lyckats fälla den främsta moskén i Sverige som står för svensk islam.


Eller är det så att Sydsvenskan utelämnar att polisanmälan bygger på artiklar från deras egen tidning för att de skäms? För egentligen är det artiklar från Sydsvenskans malmöredaktion som varit helt avgörande för att sverigedemokraten med fog anmäde Islamic Center. Ingår mörkningen av sverigedemokraten i en mediestrategi att tysta ner Sverigedemokraterna? Vilken eller vilka journalister på Sydsvenskans malmöredaktion står nu och bejublar åtalet mot Bejzat Becirov? Eller ångrar dessa journalister att de genom sitt grävande fällde Becirov?


Becirov och personal på den muslimska friskolan Ögårdsskolan har under flera år internt uttryckt sin avsky för tidningen Sydsvenskan. Det har både gällt att tidningen förföljt moskén, samt att biträdande rektor talat om den äcklige journalisten på Sydsvenskan. Becirov har kastat på luren i örat på en sydsvenskanjournalist.


Den här bloggen anser att Sydsvenskan bara fullföljt sitt journalistiska uppdrag. Om brott skett är det moskén som ska stå i skamvrån. Men visst vore det intressant att veta om tidningen anser att det är bra eller dåligt att deras information lett till förundersökning och åtal. I stället för att Sydsvenskan talar tyst om sin egen roll. Är det därför Becirov inte ställer upp på en intervju för Sydsvenskan?

"Sydsvenskan har sökt Bejzat Becirov och hans advokat Cai Inge Holm utan framgång.":Nästa steg för media vore en intervju med sverigedemokraten om hur han tänkte? Och egentligen en intervju med Becirov vad han anser om Sydsvenskan. Såvida inte Sydsvenskan byggt sina artiklar på material de fått av någon initierad i Becirovs närhet. . . .


Inga kommentarer: