2009-08-11

Muslimsk elev från Rosengård avslöjar islamEn muslimsk grundskoleelev från Rosengård avslöjar sin uppfattning om islam när han ska rescensera en bok om Malmös islam i Sydsvenskans Postis för unga läsare. Bland annat berättar han att många i Sverige är rädda för muslimer, hur muslimska spädbarn får håret avrakat, hur nioåringar tvingas bära slöja och hur mannen tvingar kvinnan bära slöja. Eleven förstår att den kommunala Rosengårdsskolan är öppnare än moskéns muslimska friskola Ögårdsskolan, men att Rosengård som stadsdel är underkastad Allah:"Tro, hopp och koranen. Muslimer i Sverige"

av Arne Järtelius (text) och Emma Larsson (foto)


Jag tycker att alla ska läsa den här boken! Den handlar om muslimer i Sverige. Många människor är rädda för muslimer, men i den här boken förklarar de varför man inte behöver vara rädd. Nästan allt i boken handlar om Malmö och Rosengård så jag känner igen många platser och människor."


"I boken berättar de om hur muslimer gör när ett barn föds. Då rakar man av allt håret på den nyfödda bebisen och väger det och sedan skickar man lika mycket guld som håret väger till exempel ett gram till fattiga människor."


"När de bor i Rosengård där många är muslimer är det lätt att lyda Guds regler."


"Det finns en muslimsk skola som heter Ögårdsskolan och där lär sig barnen mycket om islam. Imamen Ali jobbar på Rosengårdsskolan och han tycker om det för det är en mer öppen skola som är mer svensk. Det är kul att läsa om Ali för jag känner honom."


"Det är olika när man börjar med slöja. Om man är shia ska man ha slöja när man är nio år och om man är sunni då bestämma mannen om kvinnan ska ha slöja när hon gifter sig."Källa, Sydsvenskans insändarsida Postis för barn under 16 år, den 18:e december 2008:


Inga kommentarer: