2009-08-07

Eniro åtgärdar felet i islamcensuren




Igår 6/8 2009 avslöjade bloggen Muslimska Friskolan att information om islam censurerades på Eniro Nyhetssök:



Eftersom bloggposten skrevs i går på kvällen fanns ingen möjlighet att kontakta Eniro för att fråga om censuren. Däremot kontaktade bloggen Svenska Dagbladet. En och annan har efter bloggposten kommenterat händelsen i andra bloggares kommentarer:


"Postat av: Fredrik

PK har även nu även tagis sig in på Eniro.
Läs och begrunda:
2009-08-07 @ 06:06:34


Källa:


Idag fredag 7 augusti 2009 fick bloggen Muslimska Friskolan ett mejl från Eniro som nu har åtgärdat felet:


"Nyhetssök
Från:
Mattias Wedar (Mattias.Wedar@eniro.com)

Skickat:
den 7 augusti 2009 11:35:21

Hej!

Jag såg ditt blogginlägg angående vårt nyhetssök. Blogg-träffarna fanns men hamnade längst ner på sidan om det samtidigt fanns en träff från Wikipedia. Detta berodde på ett fel i vår HTML/CSS-kod och är nu rättat och skall fungera.

Tack för att du uppmärksammade oss på felet.

Med Vänliga Hälsningar,
Mattias Wedar"
I
I
I
Bloggen är glad för att islamcensuren idag tagits bort från Eniro Nyhetssök. Bloggen Muslimska Friskolan fick idag ett samtal med Eniros IT-direktör Mattias Wedar som porträtterats av Computer Sweden:
I
"Eniros nye it-direktör Mattias Wedar sitter redan i företagets it-ledning som ansvarig för processer och projekt i en egen funktion, och har haft rapporteringsskyldighet direkt till vd Tomas Franzén."
I
I
I
I
Wedar säger idag till bloggen Muslimska Friskolan att felet berodde på en bugg i systemet. Bloggen påpekade då att det inte enbart berodde på om svenska Wikipedia hade någon artikel i ämnet eller inte, såsom Wedar skrev i mejlet. Exempelvis hamnade Wikipedias artikel om Koranen igår överst utan något synligt lästips från bloggar i högerspalten. Idag får Koranen efter det tillrättade felet både en artikel från Wikipedia och bloggtips.
I
I
Däremot har judarnas skrift Torah också en artikel på svenska Wikipedia:
I
I
Men den kommer inte alls upp till höger i Eniro Nyhetssök likt Koranen, såsom Weder påstod att buggen fungerade. Enbart bloggtips och ingen wikipediaartikel syns. Torah likställs alltså inte med Koranen.
I
I
Efter att ha uppmärksammat Weder på detta ska han undersöka även detta val och återkomma i ärendet.
I
I
Eniro Nyhetssök för Koranen:
I
Eniro Nyhetssök för Torah:

Inga kommentarer: