2011-05-10

Forskare skriver bok om gatukonstnären Dan Parks nazistaffischerTanja Schult har doktorerat som konstvetare om Andra världskriget i Tyskland. Idag forskar hon vid historiska institutionen på Stockholms universitet:


Nu är hon projektledare för en kommande bok om nazipopulärkultur och ska studera Malmös gatukonstnär som åtalats för hets mot folkgrupp. Forskningsprojektet om förintelsen i svensk konst är förlagd till historiska institutionen och finansieras av Riksbankens jubileumsfond:


"När en av projektledarna för nazipopstudien, Tanja Schult, på telefon presenterade sin och kollegornas bokidé för ett antal förlag fick hon från flera håll höra: om det finns ett hakkors på omslaget kan den nog sälja."

"Konstvetaren Tanja Schult pekar på det dilemma som alla som sysslar med Förintelsen konfronteras med:

att de lever på nazisternas förbrytelser, profiterar, bygger akademiska karriärer på temat. Inklusive hon själv;

hon är inriktad på bland annat minneskultur, och har skrivit en avhandling om Raoul Wallenberg-monument. Nu studerar hon Dan Park och hans provocerande gatuaffischkonst, som ofta innehåller nazireferenser, och nazisymboler. Vad står de för, egentligen? Det är Schult inte riktigt på det klara med än. Hon är hur som helst lyhörd för alla former av omotiverade hänvisningar till nazismen. Kanske för att hon kommer från Tyskland – som kommit mycket längre än svenskarna i bearbetningen av det tunga förflutna."

Källa, Fokus måndag 9 maj 2011:"Efter diskussionen presenterar Tanja Schult kort sitt nya treåriga forskningsprojekt ”Förintelsen i svensk konst”, som hon förlagt till Historiska institutionen. Projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond."

Källa, historiska institutionen vid Stockholms universitet: http://www.historia.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=4766&a=62714


Dan Park har polisanmälts senast april 2011 för sin satiraffisch på Malmö högskolas informatör Jallow Momodou som negerslav. Den 12.e maj 2011 demonstrerar Momodou och Afrosvenskarnas riksförbund över hela Sverige:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/asr/pressrelease/view/demonstrationer-oever-hela-landet-mot-rasismen-mot-afrosvenskar-629663

Inga kommentarer: