2011-05-19

Lärarkandidater könssegregerades i moské
Linköpings universitet lät sina studenter i religionsvetenskap som ska bli lärare könssegregeras av muslimer:


"Köpenhamnsresan – besök i en moské

Efter vårt besök på friskolan tog vi en snabblunch på bussen i form av smörgåsar som vi fått från vandrarhemmet. Vi åkte förbi en jättestor kyrka som i jämförelse med många andra kyrkor var nybyggd, tror att någon sade att det var under 1960talet eller början på 1900talet men jag kan minnas helt fel också! Den var väldigt vacker i varje fall.

Sedan åkte vi till moskén men det hade blivit något missförstånd med tiden så vi var en timme tidiga, det gjorde att vi fick vara i ett bibliotek och fika undertiden vi väntade. Det var väldigt intressant att se alla vackra böcker och de som var föreståndare för moskén gav oss alla varsina broschyrer som de låtit trycka upp om islam.

När det var dags för fredagsbönen så fick vi kvinnor tyvärr inte vara med i moskén där männen ber, men vi fick sitta med bland kvinnorna i en annan lokal. Gudstjänsten inleddes med en predikan på arabiska, för att förstå något utav det fick vi hörlurar där en person översatte till danska. Predikan var jättefin och påminde mycket om en kristen predikan vi kan höra i kyrkan. Imamen talade om att de skulle göra goda gärningar och ta hand om sina ungdomar som hamnat snett i samhället osv, han predikade även om att de skulle visa det rätta islam för icke troende så de ser var religionen egentligen inte är det onda som målas upp i media.

Efter predikan fick vi gå ut från rummet när de skulle be, antar att vi var i vägen så att säga för det var ganska trångt redan när alla satt ned. Av hänsyn så kändes det inte rätt att fota där inne på dem när de bad, men när vi gick ut i korridoren och såg ut genom fönstren upptäckte vi att en grupp av männen som antagligen inte fått plats inne i moskén hade rullat ut mattor utomhus och bad på trottoaren med all trafik som körde förbi."

Källa, lärarkandidatens blogg Another Pink Rose onsdag 18 maj 2011: http://anotherpinkrose.wordpress.com/2011/05/18/kopenhamnsresan-besok-i-en-moske/


Läs mer om studieresan här där lärarkandidaterna besökte den muslimska friskolan Dia Privatskole: http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2011/05/blivande-religionslarare-prisar.html


Bloggerskan Another Pink Rose bor i Motala och studerar vid Linköpings universitet:
Inga kommentarer: