2011-05-15

Zigenarläger vid Islamic Center
Malmö stad har satt upp en bostadsbarack 50 meter norr om den stora moskén i Malmö. I baracken bor en romsk familj. Ett tillfälligt bygglov finns som gäller från 2008 till 2013. Det finns ingen egentlig adress, men bostadsbaracken står där Botildenborgsvägen övergår i Botildenborgsstigen.

Malmö stad berättar för bloggen Muslimska Friskolan att familjen inte kunde bo på vanligt vis. Därför uppförde kommunen bostadsbaracken åt familjen. I det förra boendet fallerade familjen att betala hyran. Enligt Malmö stad hade familjen aldrig betalt hyran förr. Men när familjen fick bostadsbaracken vid Botildenborgsvägen betalar de hyra varje månad.

Malmö stad säger att familjen dragit dit statyer som de satt på tomten. 2013 går det tillfälliga bygglovet ut och då måste familjen flytta säger Malmö stad.

Familjen som fått boendet ordnat av Malmö stad har märkligt nog hela fem bilar uppkörda på sin infart. Behöver en familj som äger fem bilar verkligen hjälp av kommunen?

På andra sidan stigen ligger Islamic Center som enda och närmsta granne med en minuts gångavstånd. Parken norr om Botildenborgsvägen och öster om Inre Ringvägen ägs av Malmö stad och har fastighetsbeteckning Rosengård 130:400. Tomten söder om Botildenborgsvägen och öster om Inre Ringvägen ägs av Islamic Centers församling och har fastighetsbeteckning Ögård 1. Byggnaderna med moskén och den muslimska friskolan Ögårdsskolan söder om Botildenborgsvägen och öster om Inre Ringvägen ägs av libyska World Islamic Call Society grundat av Muammar Kadaffi.

15 september 2013 upphör "tillfällig uppsättning av bostäder" där den romska familjen bor. Malmö stad vet inte vart de ska ta vägen då. Idag har den romsta familjen rotat sig och gjort en vacker gångstig upp till bostadsbaracken från Botildenborgsvägen. Familjen har en trädgård runt baracken och läget är lugnt som i en villaidyll.

Det är en förvaltning i Malmö stad som äger tomten där den romska familjen bor. En annan avdelning äger baracken och en tredje ansvarar för gatan där baracken ligger. En fjärde avdelning handhar bostadsärendet som placerat familjen där. En femte avdelning har handlagt bygglovsärendet. Inblandade är bland andra Stadsfastigheter, Gatukontoret samt Fastighetskontoret. Men ärendet började 2008 som ett socialt ärende som kommunen måste lösa.

Men varför bara placera en familj intill Islamic Center? Varför inte placera ut en rad bostadsbaracker längs hela Botildenborgsvägen som angränsar till moskén?


Inga kommentarer: