2011-08-26

S-kvinnorna angriper Waberis muslimska Römosseskolan
"Kränkningar och diskrimineringen på Römosseskolan är bara ett exempel på de problem som friskolereformen fört med sig, anser Nalin Pekgul, Carina Ohlsson och Carina Hägg, S-kvinnorna.

Skolinspektionen har nu riktat kritik mot Römosseskolan i Göteborg, efter att ha tagit emot flera anonyma anmälningar om könsdiskriminering vid skolan. Römosseskolan är en islamsk friskola som startades av den moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi som fortfarande sitter i styrelsen för den förening som driver skolan.

Enligt GT ska flickor med menstruation inte fått delta i lektioner om islam. Förutom att skolan på detta sätt demonstrerar för eleverna att kvinnor som menstruerar ska betraktas som orena, tvingas flickorna samtidigt avslöja för klasskamrater och lärare att de har mens.

Skolinspektionen har inte kunnat belägga att kränkningar förekom, men misstänker efter samtal, intervjuer och oanmälda besök att anklagelserna stämmer. Till Ekot sa Abdirizak Waberi nyligen att han inte läst skolinspektionens beslut från den 30 juni, vilket måste betraktas som ett mycket märkligt uttalande från en person som sitter i skolans styrelse och som dessutom var skolans rektor under den period när kränkningarna anmäldes."

"Vi tror att en del av de konfessionella skolorna inte drar sig för att spela med falska kort. Kritiken mot Römosseskolan är bara ett av beläggen för detta."
Inga kommentarer: