2011-12-20

Borås får arabisk friskola med koppling till Saudiarabien
Vänsterpartiet och socialdemokraterna rasar idag mot förvaltningsrättens beslut att tillåta en arab med kopplingar till Saudiarabien starta Borås första muslimska friskola:


Lyssna till argt kommunalråd (20/12 2011) som ogillar muslimsk friskola med arabisk profil:"Skolinspektionen gav skolan klartecken, men Borås stad överklagade beslutet. Nu har förvaltningsrätten avslagit kommunens överklagande. Framtidsskolan som skolan heter ska ha en arabisk profil och ska starta förskoleklass och grundskola med nio årskurser.

Kommunalrådet Lena Palmén (S) är besviken över förvaltningsrättens utslag.

- Detta drabbar den kommunala skolan hårt ekonomiskt, och det finns risk för att en arabiskprofilerad skola ökar segregationen"

Källa, SVT Västnytt tisdag 20 december 2011: http://svt.se/2.34007/1.2653374/arabisk_skola_i_boras_trots_motstand


" – Vi har just stängt en helsegregerad skola (Norrbyskolan), och den forskningen i alla fall jag läst är att eleverna klarar sig bäst med väl blandade klasser. Det här kommer inte gynna utvecklingen för eleverna.

Kan det inte vara postivt för elever med det ursprunget att få gå en skola med den inriktningen?

– Vi har precis skapat en organisation där de här möjligheterna är precis lika stora utan att man har en arabisk profil. Vi har ett nytt centrum för flerspråkigt lärande där vi redan jobbar på ett väldigt professionellt sätt med detta, så jag tror inte detta tillför något."

Källa, SR P4 Sjuhärad tisdag 20 december 2011: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4866609


"Framtidsskolan har av grundaren beskrivits som en skola med språklig och etnisk profil där det kommer att erbjudas arabiska som språk och kultur.

"Kommunen hänvisade dels till att det är negativt för dess skolor med fler friskolor, dels till att skolan skulle motverka de stora satsningar som Norrby kommundel gjort för att bryta segregationen i skolan. Här har ju Norrbyskolan stängts just med motivet att eleverna ska få möjlighet att gå på andra skolor som inte är lika invandrartäta.

Kommunen menade i sin överklagan till förvaltningsrätten att Mohamed Aabis Framtidsskola skulle motverka dessa åtgärder eftersom han uppenbarligen tänker sig särskilda etniska grupper som målgrupp. Kommunen menade också att Aabi inte visat att han har erfarenhet eller kunskap för att kunna driva en skola.

"Lennart Andreasson (V), ordförande i Väster, kallar beslutet för sorgligt.

– Om han kommer igång med skolan så är det här ett jättestort bakslag mot integrationsarbetet."

"BT avslöjade då att Aabi har sin bakgrund på den mycket ifrågasatta Al Salam-skolan i Örebro, med kopplingar till Saudiarabien. Skolan har fått massiv kritik från Skolinspektionen flera gånger."

"Kommunalrådet Palmén (S) sa att Aabi inte sagt något om sin bakgrund då han träffade kommunens tjänstemän i samband med att han ville starta skolan."


Inga kommentarer: