2008-12-15

Invandrarpolis betraktas som svikarePolistidningen har idag 15/12 2008 ett reportage som handlar om hur det är att vara polis i de muslimtäta stadsdelarna Rosengård och Kroksbäck i Malmö:"Poliser som själva har invandrarbakgrund närmar sig ibland framgångsrikt de stenkastande och eldande ungdomar som misstror uniformerade personer.

Men enligt Kennie Kullander är det inte självklart att det fungerar så.

- Naturligtvis är språkkunskaperna ovärderliga. Men ibland betraktar man sin landsman som blivit polis som en svikare.""När stulna bilar återfinns är poliserna extremt försiktiga. Det har hänt att fordonen riggats med nålar i sätena eller försetts med andra fällor.""Jesper Ingvert understryker att de som bor i ett område med många problem behöver en polis som är tillgänglig. Själv har han varit borta från Rosengård i ett år. Det blev för mycket under en period, speciellt slitsamt var det att se barn växa upp till yrkeskriminella.

- När jag började var det 86-orna som busade. Nu är de stora pojkar och med i gäng och jag skäller på deras småsyskon istället. Som polis här blir det lätt att man jobbar i treårscykler. Det är vad du orkar, säger Jesper Ingvert.

Några minuter därefter har han återigen träffat ett av barnen som vuxit upp. Han och Tomas Sawicki stoppar en misstänkt bil och i baksätet sitter en ung man med fickorna fulla av mobiler och andras körkort. Efter några telefonsamtal står det klart att han kommer direkt från en stöldturné.

- En gammal kändis som jag varit efter sedan han var en liten grabb, säger Jesper Ingvert.""I Malmö begås flest kontokortsbedrägerier i landet och många unga gärningsmän bor här i Kroksbäck.

- Det olustiga är att bakom ungdomarna finns det vuxna som styr det hela. Ungarna bidrar med sina identiteter och blir i slutändan skyldiga enorma belopp. De bli ekonomiska invalider innan de fyllt 20, säger Kennie Kullander.""Vi måste nå tolvåringarna. Förutom de mänskliga aspekterna handlar det om att spara oerhörda belopp i slutänden, säger Kennie Kullander.

Han berättar om hur två eller tre generationer kriminella kan bo under samma tak. Storebror deltar i gängkriget, lillebror har debuterat som rånare och pappa är en regelbunden poliskund."


Källa, Polistidningen måndag 15 december 2008:


Inga kommentarer: