2008-12-17

SVT trixar vidare med Halal-tvPå måndag 22/12 2008 kommer Halal-tjejerna till TV för att försvara sig. Det är ett extrainsatt program med anledning av kritikstormen mot Halal-tv. Därför ligger det extrainsatta programmet på Halal-tvs hemsida.
I
Mycket intressant, eftersom SVTs umeåchef för Halal-tv Gunnar Hofverberg sagt till bloggen Muslimska friskolan för två månader sedan, att Halal-tv inte kan ta upp något alls om kritiken för att alla 8 avsnitt redan är inspelade. Varför svarade inte Hofverberg att SVT har möjlighet att göra ett extrainsatt program i Halal-tv som tar upp kritiken? Han ljög alltså, precis som många andra lögner avslöjats om Halal-tv.
I
I
Men lite förvillande är om ett avsnitt tagits bort eller inte? Det står om programmet så här:
I
"De vänder och vrider på invanda tankesätt
Del 1 av 8."
I
I
Och om del 6 står att det var del 6 av 8:
I
"Vad kostar invandringen?
Del 6 av 8. Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El khabiry reser vidare genom Sverige."
I
I
Alltså var 8 avsnitt planerade och lovade. Men på hemsidan är det nu ändrat till 7 avsnitt, där vi i måndags 15/12 2008 tydligen fick se det sista avsnittet:
I
"Halal-tv Del 7 av 7: Idrott som religion."
I
I
Halal-tv har en egen blogg på SVTs hemsida. 14/12 2008 skrev Halal-tvs ena programledare Khadiga så här:
I
"Halal-tvs kommande avsnitt, och sista som jag, Cherin och Dalia leder, handlar om idrott."
I
Direktlänk till bloggposten av Khadiga från 14/12 2008:
I
I
Har Halal-tv tagit bort ett avsnitt och ersatt det med det extrainsatta entimmes dubbelt så långa som vanligt diskussionsprogrammet om Halal-tv, eller är det egentligen det sista avsnitt 8? Varför kallas det inte för del 8 av 8 i sådant fall? Vart har del 8 av 8 tagit vägen? Eller var det tänkt redan från början att del 8 eller datumet 22/12 2008 skulle få ett program som var öppet för diskussion? Varför sa Gunnar Hofverberg inte att efter 7 delar finns det utrymme i ett inplanerat program för diskussion. För att det verkligen fanns utrymme för 8 och inte 7 delar, visades ju redan i presentationen och i ovanstående länkar som flera gånger berättat att Halal-tv ska vara i 8 delar. Något är skumt.
I
I
Ännu skummare blir det när del 8 av 8 av Halal-tv plötsligt dyker upp i programtablån för måndag 22/12 2008:
I
"Efter Halal
TID: 20:00 - 21:00, Måndag, 22 december 2008
Samhällsprogram. Avsnitt 8 av 8. Varför utlöste "Halal-tv" en sådan debatt?"
I
I
En sak är säker. Programmet Efter Halal som sänds 22/12 2008 kan inte vara det verkliga del 8. Orsaken är att Gunnar Hofverberg för två månader sedan sa till bloggen Muslismska Friskolan att alla 8 avsnitt redan var inspelade och därför fanns ingen plats att ta upp diskussion om programmet. Ett diskussionsprogram om Halal-tv där Halal-tjejerna diskuterar debatten som blossat upp om Halal-tv, kan ju rimligtvis inte vara inspelat för två månader sedan. Alltså har någon trixat. Det intressanta är att SVT inte berättar på sin hemsida att man lyft bort ett program. Tycker de att det är onödig information, eller vill man dölja att Hofverberg ljugit om att Halal-tjejerna inte kan diskutera kritiken mot Halal-tv i programmet? Och därför kallar SVT själva inte Efter Halal för del 8?
I
I
I
Så här står det nu på Halal-tvs hemsida om programmet 22/12 2008. Där kallas diskussionsprogrammet för Efter Halal och inte för del 8 av 8:


"Efter Halal-tv

Varför utlöste Halal-tv en sådan debatt? Vilken bild ger medierna idag av muslimer - och vilken plats har religionen i det offentliga rummet? På måndag visar vi ett samtalsprogram med gäster.

Programledare: Eva Beckman och Erik Fichtelius.

Medverkande gäster:

Från Halal-TV:
Cherin Awad, jurist,
Dalia Azzam Kassem, läkarstuderande och
Khadiga El khabiry, tandsköterska.

Devrim Mavi, chefredaktör Arena, Andreas Malm, författare, Ozan Sunar, f d programgengrechef SVT, Helena Benaouda, ordförande Sveriges muslimska råd, Shora Esmailian, redaktionssekreterare Arbetaren, Alf Linderman, religionssociolog och Robert Olsson, programbeställare SVT.

Måndag 22 december, SVT2 kl. 20.00"


Källa, Halal-tvs hemsida hos SVT:I gårdagens DN Debatt 16/12 2008 gjorde Halal-tjejerna ett försök till försvar. Men det är inte lika spännande som det blir live i TV på måndag:
"Azam Qarai arbetar inom frivilligorganisationen Kvinnors nätverk som fungerar som ett stöd för kvinnor utsatta för våld och förtryck i hemmet. Hon ger inte mycket för programledarnas försvar utan hävdar bestämt att Halal-tv konsekvent undviker viktiga principfrågor och därmed visar en endimensionell och felaktig bild av den muslimska kvinnan.

- De borde ta ställning. Visa att man som muslim både kan vara troende och ändå vara emot gamla religiösa påbud och lagar, säger Azam Qarai."


Källa, DN tisdag 16/12 2008:


Konstnären Dan Parks Halal-tv:

Inga kommentarer: