2008-12-01

Gudrun Schyman vill inte ha Halal-tvIdag går taleskvinnan för Feministiskt initiativ (FI) ut och angriper Halal-tv. Gudrun Schyman vill inte se Halal-tv i rutan eftersom hon anser att det inte är public service när man gör reklam för islam. Feministiskt initiativ vill heller inte se muslimska eller andra religiösa friskolor:"Halal-tv public service?

Gudrun Schyman 1 december


Var håller Feministiskt initiativ hus i debatten om ”Halal-tv” och kvinnors rättigheter, frågar Dilsa Demirbag-Sten den 23 november."

"Och här i Sverige säger Feministiskt initiativ nej till både religiösa friskolor och vårdcentraler."


"Halal-tv sätter också ljuset på frågan om public service ska hålla på med religionsutövning över huvud taget. Sveriges radio sänder helgmålsringningar och söndagsgudstjänster, och det är svårt att argumentera för att bara en religion ska komma till tals. Men som försvarare av det sekulära samhället är jag kritisk till att religiösa uppfattningar accepteras som självklar utgångspunkt i mängder av public service-program. Och lika lite som jag vill ha public service-program grundade i fundamentalistisk islam (vilket dock Halal-tv inte verkar vara) vill jag se Carola, med kors på bröstet och klar koppling till Livets Ord, göra samhällsprogram i Svt.


Och förresten: Är det klädseln, den muslimska slöjan, som ska avgöra vilka religiösa företrädare som ska få komma till tals? Jag är rädd att en del av reaktionerna på Halal-tv är ytterligare ett exempel på att kvinnors klädsel alltid är föremål för kritik och diskussion – aldrig mäns.


Gudrun Schyman

Talesperson för Feministiskt initiativ"


Källa, Aftonbladet genom Feministiskt initiativs hemsida för artiklar 1 december 2008:Dilsa Demirbag-Stens uppmaning till feministerna att uttala sig om Halal-tv 23 november 2008:
"Varför tiger feministerna om 'Halal-TV'?"I dagens avsnitt av Halal-tv 1/12 2008 som handlar om sex är det en ensidig propaganda för hur dåligt det är med svensk sexualitet, och hur bra det skulle vara om alla i stället följde islams förbjudande syn på sex:Bloggar och media om Cherin Awads åsikter om stening:

Bloggposter om Cherin Awad som leder Halal-tv:

Se vem som leder omröstningen av vem som är snyggast av de svenska tjejerna i Halal-tv:


Inga kommentarer: