2008-12-14

Islamic Centers planer att finansiera skattesmällenI torsdags 11 december 2008 avslöjade media att Islamic Center i Malmö åker på en miljonskattesmäll. Dagen efter 12/12 gjordes denna länkade bloggpost som beskriver de interna reaktionerna i moskén och den muslimska friskolan Ögårdsskolan:Nedan ges ytterligare intern information i ärendet:


Skatteverkets senaste granskning av Islamic Center har pågått länge. Vissa delar av granskningen är inte heller färdiga, likväl som att en uppföljning av nu redovisade problem kommer att göras. Enligt vanligtvis välunderrättade källor har VDn/rektorn för Islamic Center och Ögårdsskolan under hösten luftat en del tänkbara lösningar. De får dock ses som hans privata önsketänkande. I ingen av dessa lösningar tvingas Islamic Center ta något ekonomiskt ansvar.


VDn ska bland annat ha sagt att Islamic Center borde få sina skulder till stat och kommun efterskänkta på grund av alla problem med den ekonomiska redovisningen som moskébranden 2003 skapade. Det är en förklaring han upprepar som ett mantra för massmedia. Även för den samhällsinsats Islamic Center gör. Han har också pratat om särlagstifting för Islamic Center vad gäller skatter, utifrån att Islamic Centers medlemmar är lågutbildade och till övervägande delen arbetslösa:

"Det är inga ingenjörer och professorer som har sina barn hos oss"

ska han ha sagt och sedan pratat om taxichaufförer, pizzabagare och busschaufförer.Dilemmat är också att VDn valt stiftelseformen för Islamic Center för att undvika fullständig insyn vad gäller ekonomin. Detta har han för övrigt internt sagt flera gånger till olika anställda. Det är delvis på grund av Islamic Centers stiftelseform för religiös verksamhet som skattekravet nu kommer. Ett slags Moment 22 sålunda.Troligtvis kommer VDn nu också att sträcka ut handen mot det han brukar kalla "våra utländska vänner". Då åsyftas de utländska finansiärer som bekostat en stor del av byggnationen av moskéområdet, både före och efter branden. För dem är skatteskulden på närmare en miljon inte mycket pengar. Samtidigt är relationen med VDn troligtvis ansträngd. Som en av de mer vältaliga besökarna från den saudiska ar-Rabita-stiftelsen sade i en annan fråga vid ett besök på Islamic Center för cirka två år sedan:

"Bad publicity is bad for us all."


VDns fastighetsinnehav är inte tydligt kopplat till Islamic Center. Även om det är svårt att förstå hur en man som enligt egen utsago lever så spartanskt som VDn kan ha råd med så stort fastighetsinnehav alternativt bistått det ekonomiskt. Skatteverkets granskning har ej avsett VDn som privatperson annat än rent perifert. Därför pågår just nu inga officiella granskningar av kopplingarna mellan Islamic Center och VDns privatekonomi. Därmed inte sagt att kopplingarna inte visats intresse.

Inga kommentarer: