2008-12-14

Stellan Skarsgård är emot muslimska friskolorI dagens Expressen 14/12 2008 beskrivs hollywoodskådespelaren Stellan Skarsgårds intervjubok. I den går han till attack mot muslimska friskolor och Koranen:"Koranen är en märklig bok, oerhört hotfull i tonen. Det talas ständigt om att otrogna ska brinna i helvetet - jag tror att den där eviga elden nämns runt 200 gånger. Det är sida upp och sida ner med hot om straff."


"Men Koranen innebär en fundamentalism, ett slags återgång till Gamla testamentets retorik där man anser att judar och kristna har avvikit från den rena läran."


"Det innebär till exempel att man inte ska skattefinansiera religiösa friskolor. Det är bisarrt att behöva ta strid för något sådant i det sekulära Sverige. Har vi religionsfrihet, så måste vi också ge barnen frihet att välja. Om de hemma får lära sig att de kommer att brinna i helvetet om de inte ber till Gud, så ska de åtminstone få möta ett alternativ i skolan."


"Islam har inget religiöst överhuvud dit debatten kan riktas, vilket innebär att man befinner sig på ungefär samma stadium där kristendomen stod för tusen år sedan. Det verkar nästan omöjligt att skilja mellan politik och religion, att argumentera för att religionen ska vara underordnad staten eller ens leva parallellt, att man ska bygga samhället på demokratiska principer. Hädelse leder i princip till döden - ifrågasätter du Koranen, så är ditt liv förverkat."


Källa, Expressen söndag 14 december 2008:


Inga kommentarer: