2008-07-29

Ögårdsskolan byggd på sankmarkIdag tisdag 29 juli 2008 stod en stor lastbil parkerad vid den muslimska friskolan Ögårdsskolans gräsmatta. Vid skolans södra flygel som vetter mot Jägersrovägen var entreprenadarbetare igång med att lägga om och till fler plattor på marken utmed flygelns väggar. In på skolgården ligger högar med plattor som ska placeras ut. Vid alla andra skolor planteras taggiga eller hindrande buskar vid klassrumsfönsterna. På Ögårdsskolan läggs plattor direkt vid klassrumsfönsterna, så att skolbarnen som har rast står och glor in i andra klassrum eller kastar boll och sten mot rutorna när andra har undervisning.


Hela Ögårdsskolan och moskén vid Islamic Center i Malmö är byggd på sankmark. Det syns varje regnig dag då hela skolgården som bara består av gräsmatta är genomdränkt med vattenpölar, vått gräs som skvalpar eller gyttja. Det hjälper inte att lägga lite plattor invid klassrumsfönsterna så att eleverna står där och stör andra klasser.


Att området är sank mark märks också om man går tvärs över Jägersrovägen mitt emot Ögårdsskolan. Där är ett stort träsk med konstant flera decimeter vatten som det växer vass i. Ödetomten kan inte ens bebyggas. Bredvid finns några industribyggnader där man arbetar inomhus. Hela området vid denna del av Jägersrovägen är alltså djupt olämpligt för en skola. Men det bekymrar inte VDn Bejzat Becirov, som till varje pris även ville bli rektor och bygga sin muslimska friskola Ögårdsskolan i anslutning till moskéns sankmark. Moskébesökare som inte får plats med sina bilar på parkeringen kör dessutom sönder skolbarnens gräsmatta varje fredag.


Ögårdsskolans parkering är nu de föråldrade stora skolbussarna, som inte är godkända för de nya miljökraven, borta. Kvar på parkeringen står tre skåpbussar. Två av dessa har baktill vars en skylt med skolskjuts. Det vågar de skylta med nu, efter att Sydsvenskan i höstas avslöjade att Ögårdsskolan olagligt tog betalt för att köra yrkesmässig trafik. Då användes också två skåpbussar, men utan skyltar för skolskjuts, för att dölja att man tog betalt för att köra skolskjuts. Nu har Ögårdsskolan tvingats backa och tar inte längre betalt. Därför vågar de visa att de kör skolskjuts med skåpbussarna.


Sydsvenskans avslöjanden om Ögårdsskolans skolskjutsar, där ett ärende finns i en pågående polisutredning och ett annat gick till åtal med fällande dom:


Inga kommentarer: