2008-07-15

Moskén raggar elever i Sveriges värsta bostadsområdeSveriges mest kriminella stad är Malmö. Malmös mest kriminella stadsdelsområde är Södra Innerstaden. Södra Innerstadens mest kriminella stadsdel är Seved. Här raggar den stora moskén vid Islamic Center elever till sin muslimska friskola Ögårdsskolan. Boende vid Seved berättar att det räcker att titta ut genom fönstret eller ställa sig på balkongen så ser man dagligen brott begås. När de boende ringer polisen så kommer de inte när de hör att det rör sig om Seved. Det ska minst skottlossning och helst mord till för att polisen ska rycka ut till Seved. Mord har skett i stadsdelen flera gånger. På gatorna liknar det Harlem med barn som inte har någonstans att ta vägen och stora grafittiklotter.


Från denna miljö i Seved och från den ännu mer beryktade stadsdelen Rosengård hämtar Ögårdsskolan majoriteten av sina elever. Tricket är att få föräldrarna att tro att deras barn inte bör gå i dessa stadsdelars skola utan komma till moskéns fina muslimska friskola. Men vad hjälper det när Ögårdsskolan samlar ihop 90 % av sina elever med buss från Malmös värsta, sämsta och mest kriminella stadsdelar? De tar med sig sina beteendemönster och sociala problem till Ögårdsskolan som torde vara en av Malmös djävligaste skolor att gå i.


Sydsvenskan gjorde för en vecka sedan ett heluppslag om stadsdelen Seved:


"I flera år har Malmö stad gjort satsningar i området kring Sevedsplan. Men trots satsningarna tycks området fortsätta sin negativa utveckling."

"– Det har blivit stökigare i området de senaste åren, säger en 73-årig kvinna som inte vill säga vad hon heter.
– Härom kvällen när jag skulle hem satt ett gäng ungdomar utanför min trappuppgång, och när jag skulle in genom dörren lät de mig inte komma in. De ställde sig i vägen. Det var obehagligt, säger hon.

Sevedssatsningen kom till för fem år sen. Tanken var att ”bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen”, man ville också öka tryggheten i området."


Källa, Sydsvenskan sidan C4 fredag 4 juli 2008:


"Sevedsplan. Klockan är 10.30 och det är samling i en lokal vid Sevedsplan. Förutom några soffor är det stora rummet fyllt med gula sopvagnar, krattor och spadar. Arbetsledaren Marcelin Mawana delar in ett tjugotal ungdomar i grupper och städområden."

"Kommunens projekt heter Ung i Seved där 35 ungdomar från området sommarjobbar som städare kring Sevedsplan. Syftet är att ungdomarna ska bli mer ansvarstagande och bry sig mer om sitt område."


Källa, Sydsvenskan sidan C5 fredag 4 juli 2008:


Hur sköter då arbetsledaren Marcelin Mawana sitt uppdrag? Ingen aning. Men ungdomarna han har hand om som ska städa för malmöbornas skattepengar kan lätt iakttas. Idag 15 juli klockan 15.30 stod flera av dem i sina arbetskläder helt still med kvastarna i händerna. En bit bort på östra sidan av Sevedsplan satt två av dem i sina arbetsläder på trottoaren med kvastarna liggandes framför sig. Sannolikt hade de en halvtimme kvar att arbeta fram till klockan 16. De kan inte ha slutat för dagen, för då hade de säkert gått hem direkt från sitt städjobb och velat bli av med arbetskläderna och kvastarna. Ytterligare andra tillfällen kan man se invandrarungdomar sysselsatta och avlönade i detta projekt stå helt stilla. Det har hänt ett flertal gånger vid olika tidpunkter på dagen. Varför ska skattebetalarna betala dessa ungdomar för att inte arbeta?


Arbetsledaren Marcelin Mawana är inte anträffbar på telefon varken innan klockan 16 eller efter klockan 16. Stadsdel Södra Innerstadens informatör kan inte få tag i honom och vet inte var han befinner sig. Malmö stad har inget telefonnummer till Marcelin. Södra Innerstaden har ett telefonnummer som de inte vill lämna ut, eftersom det går till Marcelins privata telefon. Informatören säger att hon inte vill lämna ut något nummer till Marcelin eftersom flera journalister ringt om projektet. Ansvarige sektionschefen på barn och ungdom i Södra Innerstaden, Maria Beckman, går varken att nå på sin stationära arbetstelefon eller sin arbetsmobiltelefon.


Grattis Malmö till att skattebetalarna får betala för projektet Ung i Seved! Är det konstigt att stadsdelen inte blir bättre? Men bilden överst är från en fest som skattebetalarna fått stå för på Sevedsplan, som tack för att stadsdelen missköter sig.


Inga kommentarer: