2010-06-23

Interreligiös resa till Etiopiens moskéer


Fryshuset

Ungdomar från Fryshuset åker på interreligiös resa till Etiopien för fred och förståelse

2010-05-28 13:57

För att öka kunskapen om hur olika religioner kan leva i samförstånd, åker 20 ungdomar från Fryshuset med olika kulturell bakgrund, på en två veckor lång upptäcktsresa till Etiopien. Kristendom, judendom och islam har många gemensamma rötter, men det faktum att det finns så mycket som förenar bidrar också till spänningar mellan religionerna.

Eftersom Etiopien är ett mångkulturellt land där judendom, kristendom och islam länge har existerat sida vid sida blev det ett naturligt val. Vi kommer bland annat att besöka synagogor, kyrkor och moskéer för att möta människor och lära oss mer om hur man motverkar de stereotyper och fördomar som finns, såväl mellan, som inom de olika religionerna. Projektet kommer att dokumenteras i film och i skrift.

Förhoppningen är att Fryshuset genom detta projekt blir en bas för ett konkret interreligiöst arbete för ökad fred och förståelse bland unga. Resan anordnas av Svenska kyrkan i samarbete med Fryshuset, Sensus, Judiska församlingen och Muslimska Fredsagenterna. Den 14 juni åker ungdomarna som är i åldrarna 17-26 tillsammans med ledare iväg på sin två veckor långa resa.

Bakgrund:

Svenska kyrkan har genom sitt arbete på Fryshuset kommit i kontakt med en rad olika sociala projekt. Många av dessa projekt drivs av unga vuxna med olika kulturell och religiös bakgrund som i sin tur möter och arbetar med ungdomar från olika bakgrunder. För att kunna hjälpa unga behöver vi själva fördjupa vår kunskap om varandras religiösa tillhörigheter och skapa möjligheter att samarbeta på lika villkor.


För mer information kontakta:

Mohamed Abdulkadir Projektledare Tel: 073-950 24 81
Mail: Mohamed.Abdulkadir@fryshuset.se

eller

Maria Kjellsdotter Rydinger präst & projektledare för Ung och Global
Tel: 070-350 71 10


Källa, pressmeddelande från Fryshuset 28 maj 2010:Inga kommentarer: