2010-06-06

Moderat fördömer skolbesök i UppsalamoskénModerat Fritidspolitiker i Göteborg

söndag 6 juni 2010"På kort tid har jag på nära håll bevittnat hur under sådana besök, som i dessa fall är en obligatorisk del av undervisningen, påtvingas eleverna att bära kippa eller slöja och att utföra vissa ritualer. Det är fullständigt oacceptabelt."

"Under ett obligatoriskt besök i Uppsala moské tvingades högstadieeleverna i nionde klass bära slöja. En av de drabbade eleverna på skolan tycker att det är ”sjukt förnedrande”.

Som ett led i undervisningen är det obligatoriskt för alla elever i årskurs nio på Tiundaskolan i Uppsala att besöka stadens moské. Nyligen var det dags igen, alla flickor i åtminstone en av klasserna tvingades i samband med besöket att ta på sig slöja i enlighet med den muslimska tron. Att be till Allah ingick också som ett moment i besöket, trots elevernas protester.


En av eleverna på skolan skrev efter besöket på sin blogg:


"måndag

tjaaa bloggen.

idag har varit so i skolan, har inte gjort så mycket.drog till moskén på so timme och fan vilket skämt.tycker det faktiskt var sjukt förnedrande mot kvinnor.vi var tvugna att bära nån svinvarm rock och sen fick man be bakom ett jävla galler :s´

förlåt mig muslimer, men om jag ska acceptera er måste ni väl acceptera mig.asså, DET där har gått över styr om jag ska vara ärlig.

sen jämförde han incest förhållanden med homosexuella, asså haha"


Den unga bloggerskan har bloggat på blogg.se i över ett år. Bloggen ägs av Allers. Efter flickans kritiska inlägg om studiebesöket försvann hela hennes blogg spårlöst ifrån Internet. Ärendet har lett till minst en polisanmälan riktad mot Uppsalamoskén.

Det är fullständigt oacceptabelt att i ett land där det råder Religionsfrihet, tvinga elever till diverse religiösa akter eller klädsel. Detta bör snarast utan dröjsmål diskuteras högt i hela landet och åtgärdas så att aldrig mer förekommer."


Källa, Moderaterna söndag 6 juni 2010:
Om Judit Burda:
Judit Burda hemsida:


Inga kommentarer: