2010-12-29

300 angrepp på Islamic Center


"Gjennom dette vinduet ble imamen forsøkt drept

Moské i ghetto-bydel angrepet over 300 ganger - også med brannbomber":"Mens alle forbereder seg på at 2009 er i ferd med å gå over i 2010, sitter et titalls mennesker inne på et av samlingsrommene i moskeen Islamic Centre i Rosengård i Malmö.

En imam sitter bak resepsjonsdisken. Utenfor vinduene bak ham er himmelen fortsatt sort. Om noen timer skal den lyses opp av raketter.

Foran skrivebordet sitter de andre mennene samlet rundt et sirkelformet bord. De drikker kaffe og te, og snakker om løst og fast.

Rundt klokken 20 smeller det plutselig kraftig. Først tror alle det er imamens datamaskin som har eksplodert, men så kjenner imamen at det renner noe fra halsen hans.

- Han satt der borte, sier moskeens leder Bejzat Becirov og peker mot skrivebordet som fungerer som skranke i ekspedisjonsrommet.

Drapsforsøk

Becirov peker på et av de tre vinduene bak pulten.

Kulehullet er der fortsatt. Rosen og sprekkene rundt hullet likeså. I vinduskarmen står den samme grønne palmeplanten som stod der nyttårsaften. Politietterforskerne som undersøkte åstedet fortalte at dersom det ikke hadde vært for krukken til denne planten, ville imamen trolig ha blitt drept.

Etter at den ukjente gjerningsmannen løsnet skuddet i mørket utenfor vinduet, sneiet kulen borti krukken og endret retning med noen millimeter. Bare tilfeldigheter reddet livet til imamen. Kulen sneiet det ytre hudpartiet på halsen hans.

- De måtte plukke glasskår ut av såret på sykehuset, forteller Bejzat Becirov til VG Nett.

Imamen hadde akkurat kommet til moskeen, og ble svært skremt.

- Nå er han på ferie, sier Becirov.

FRP-BESØK: Bejzat Becirov kom til Sverige fra Makedonia i 1962. I fjor hadde han besøk av «Sivs parti», som han sier, og viser smilende frem boken han fikk av Frp-leder Siv Jensen:"Bejzat Becirov viser oss rundt i den store, hvite moskeen som regnes for å være Skandinavias største. Utenfor delen som brukes til skole og barnehage leker flere av de 260 barna i det øsende regnværet.

- Vi forsøker å ikke snakke for mye om det som skjer. Vi vil ikke bekymre de små, men de busses til og fra skolen hver dag. Det går ikke an å ta noen sjanser, sier Becirov alvorlig."

"Avisen Kvällsposten samlet for en tid tilbake alle angrep og trakasseringer mot moskeen i Rosengård. De endte opp med over 300 hendelser, ifølge Bejzat Becirov er ikke en eneste oppklart av politiet.

I 2003 ble det kastet brannbomber inn i moskeen slik at den brant ned til grunnen. Den ble bygget opp igjen, men allerede to år etter gikk brannstiftere løs på det muslimske samlingsstedet nok en gang. Da ble alt interiøret ødelagt, men selve bygningen ble reddet.

- Seks måneder senere ble den påtent igjen, sier Becirov, og slår ut med hendene.

Den bitterheten og fortvilelsen han må bære på, klarer han å skjule innvendig et sted.

- Det skjer noe hele tiden, men livet er sånn, sier han.

Datteren forsøkt kidnappet

Grunnleggeren av moskeen som besøkes av om lag 2000 personer hver dag, har ikke bare opplevd trakassering mot livsverket hans, men også mot seg selv og sin familie.

For fire-fem år siden ble Becirovs yngste datter, som da var 17 år, forsøkt dratt inn i en bil i sentrum. Selv har han opplevd at skolen han er lærer ved ble utsatt for en bombetrussel."


Källa, Verdens Gang 27 oktober 2010:


Inga kommentarer: